niedziela, 16 sierpnia 2020

Kruche ciasto z czarną porzeczką i migdałową kruszonką



Kolejne ciacho na niedzielę z wykorzystaniem sezonowych owoców, tym razem czarnej porzeczki. Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto to wykorzystać. Po drugi kawałek możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Kruchy spód, orzeźwiająca słodko-kwaśna warstwa owocowa, migdałowa kruszonka, czegóż chcieć więcej? Idealne do popłudniowej kawy, polecam!


Składniki na spód ciasta:

200 g mąki orkiszowej jasnej
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nałożenie:

400 g czarnej porzeczki
2 łyżki bułki tartej

Składniki na kruszonkę:

70 g mielonych migdałów
40 g mąki orkiszowej jasnej
50 g masła
3 łyżki ksylitolu/cukru

Przygotowanie:
  • mąkę z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki zagnieść łopatką w misie robota. Gdy powstanie kruszonka dodać żółtka i mieszać, aż ciasto zlepi się w kulę. Gdy za długo ciasto się nie zlepia dodać łyżkę zimnej wody. Można to zrobić rozcierając mąkę z masłem w palcach. Wyłożyć ciastem foremkę wysmarowaną masłem o wielkości 20x20 cm. Odstawić do lodówki. Po 30 minutach podpiec w piekarniku przez 20 minut w 180*C 
  • porzeczki umyć, oberwać z ogonków, osuszyć
  • z mielonych migdałów, mąki i pokrojonego masła zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i umieścić w lodówce
  • na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika) wysypać bułkę tartę i rozłożyć owoce. Na górę równomiernie rozsypać kruszonkę
  • piec w 180*C 30 minut
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                               SMACZNEGO!


0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!