Przytulone bułeczki drożdżowe w jesiennym wydaniu, bo ze śliwkami. Mięciutkie, puszyste, pachnące cynamonem, każda ze śliwką w środku jak najsmaczniejszy knedel.
Uwielbiam wypieki drożdżowe, bo są podzielne, tanie, zdrowe i świetnie nadają się do zamrażania. Idealne na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawki.
Tym razem upiekłam bułeczki przytulone do siebie, łatwo się rozdzielają i są niebywale mięciutkie. Na blaszce o wymiarach 24x24 cm zmieściło się 16 bułeczek.
Składniki:
320 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
40 g masła
2 łyżki cukru
1 jajko+1 żółtko
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
16 wydrylowanych śliwek węgierek
cynamon
1 białko+1 łyżka mleka
ziarna do posypania
Przygotowanie:
- ciasto drożdżowe przygotuj z przepisu podstawowego na blogu z ilości składników j.w.
- wyrośnięte ciasto podziel na 16 równej wielkości kawałków najlepiej odważając ciasto po 40 g licząc na 1 bułeczkę. Placuszek rozpłaszcz w dłoniach, ułóż na środku śliwkę, posyp cynamonem, zwiń jak knedla i układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze urosną. Po uformowaniu wszystkich bułeczek przykryj blaszkę ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia
- wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem następnie posyp dowolnymi ziarnami. U mnie to mieszanka czaruszki, sezamu białego/czarnego i siemienia lnianego
- piecz bułeczki w temperturze 180 *C 25 minut do zrumienienia
- studź na kratce
SMACZNEGO !
Uwagi: węgierki same z siebie są bardzo słodkie dlatego nie dodawałam już cukru. Jeżli lubisz naprawdę słodko dodaj do śliwki oprócz cynamonu cukier
4 komentarzy
Z chęcią przytuliłbym taką bułeczkę ;)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńBiała mąka zdrowa niestety nie jest, to żywność jałowa, ALE WARTO :D Przepyszne bułeczki.
OdpowiedzUsuńNo niestety to racja:) Dlatego używam orkiszowej 700, bogatszej w składniki odżywcze, a zawsze można dorzucić trochę pełnoziarnistej:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!