piątek, 20 listopada 2020

Rustykalna tarta z jabłkami i marcepanem




Najprostsze z ciast, które nie wymaga nawet foremki do pieczenia. Tym razem rustykalna tarta w jesiennym wydaniu, z jabłuszkami ułożonymi na marcepanowej kołderce. Dziecinnie proste do samodzielnego przygotowaniaw domowym zaciszu. To ciasto z jabłkami, ale zamiast poszatkowanymi lub startymi na tarce w kawałeczkach. Smakuje świetnie, polecam!

Składniki na spód:

250 g mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą
125 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
2 łyżki mączki cukrowej/z ksylitolu
3-4 jabłka
cynamon, 
cukier/ksylitol
2 łyżki mleka do posmarowania brzegu ciasta
200 g marcepana
5 łyżek mleka
3 łyżki amaretto/rumu


Przygotowanie:
  • składniki na kruche ciasto zagnieść do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać  jajko, zagnieść ponownie do połączenia składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki
  • marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać mleko, alkohol i zblendować na gładką, smarowną masę
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić na jeszcze mniejsze cząstki
  • ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości 3-4 mm. Na środku rozsmarować masę marcepanową i rozłożyć przygotowane jabłuszka zostawiając na brzegu wolny 5-cm rant. Jabłka posypać cynamonem
  • pozostawiony rant zawinąć na jabłka, posmarować mlekiem i obsypać cukrem
  • piec w 180'C około 35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. Nie robiłam nigdy takiej tarty, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Jakieś porady/wskazówki można od Ciebie otrzymać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeczytaj dokładnie opis, a tarta będzie super. Może pierwszy raz nie wałkuj ciasta za cienko:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!