Najprostsze z ciast, które nie wymaga nawet foremki do pieczenia. Tym razem rustykalna tarta w jesiennym wydaniu, z jabłuszkami ułożonymi na marcepanowej kołderce. Dziecinnie proste do samodzielnego przygotowaniaw domowym zaciszu. To ciasto z jabłkami, ale zamiast poszatkowanymi lub startymi na tarce w kawałeczkach. Smakuje świetnie, polecam!
Składniki na spód:
250 g mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą
125 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
2 łyżki mączki cukrowej/z ksylitolu
3-4 jabłka
cynamon,
cukier/ksylitol
2 łyżki mleka do posmarowania brzegu ciasta
200 g marcepana
5 łyżek mleka
3 łyżki amaretto/rumu
Przygotowanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać jajko, zagnieść ponownie do połączenia składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki
- marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać mleko, alkohol i zblendować na gładką, smarowną masę
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić na jeszcze mniejsze cząstki
- ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości 3-4 mm. Na środku rozsmarować masę marcepanową i rozłożyć przygotowane jabłuszka zostawiając na brzegu wolny 5-cm rant. Jabłka posypać cynamonem
- pozostawiony rant zawinąć na jabłka, posmarować mlekiem i obsypać cukrem
- piec w 180'C około 35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Nie robiłam nigdy takiej tarty, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Jakieś porady/wskazówki można od Ciebie otrzymać?
OdpowiedzUsuńPrzeczytaj dokładnie opis, a tarta będzie super. Może pierwszy raz nie wałkuj ciasta za cienko:)
UsuńMniam! Wygląda bardzo apetycznie!! :) Dosłownie, jak z cukierni!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Bez trudu zrobisz identyczną:)
UsuńZ której strony by nie patrzył na to ciasto, nie wygląda na ciasto z jabłkami, tylko z gruszkami. Na pewno oba smakowite.
OdpowiedzUsuńInteresująca tarta ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!