poniedziałek, 3 maja 2021

Gulasz cielęcy z pieczarkami


 Gulasz cielęcy to super propozycja na świąteczny obiad dla całej rodzinki. Cielęcina jest najdelikatniejszym mięsem tak mięciutkim, że dosłownie rozpływa się w ustach. Do gulaszu dodałam pieczarki i gałązki świeżego tymianku.
Gulasz podałam z kluskami śląskimii czerwoną kapustą.

Składniki:

500-600 g karkówki cielęcej
300 g małych pieczarek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
czerwona papryka w proszku
2 ząbki czosnku
tymianek
 1 cebula
bulion/woda

Przygotowanie:
  • umyte, osuszone mięso pokroić w 2 cm kostkę. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Na koniec dodać rozdrobniony czosnek
  • podsmażone mięso i cebulę przełożyć do rondla. Podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości, około 1,5 godziny
  • 15 minut pod koniec dodać przekrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki
SMACZNEGO !




0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!