Gulasz cielęcy z pieczarkami

Gulasz cielęcy to super propozycja na świąteczny obiad dla całej rodzinki. Cielęcina jest najdelikatniejszym mięsem tak mięciutkim, że dosłownie rozpływa się w ustach. Do gulaszu dodałam pieczarki i gałązki świeżego tymianku.

Gulasz podałam z kluskami śląskimi czerwoną kapustą.

Składniki:

  • 500-600 g karkówki cielęcej
  • 300 g małych pieczarek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
  • czerwona papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 1 cebula
  • bulion/woda

Przygotowanie:

  • umyte, osuszone mięso pokroić w 2 cm kostkę. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Na koniec dodać rozdrobniony czosnek
  • podsmażone mięso i cebulę przełożyć do rondla. Podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości, około 1,5 godziny
  • 15 minut pod koniec dodać przekrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *