niedziela, 21 listopada 2021

Kawa z koglem-moglem a `la kawa po wietnamsku.


 Kawa z koglem-moglem to prawdziwe mistrzostwo smaku. Nie wiadomo, czy to tylko kawa, czy już deser. 
Taki sposób podania kawy wymyślili wietnamczycy, by przełamać gorzki posmak kawy, ponieważ w Wietnamie piję się głównie robustę.
W oryginale do ubijania żółtek na puch dodaje się mleko skondensowane, wówczas pianka jest jeszcze  bardziej spektakularna, a do parzenia kawy używa się specjalnego zaparzacza.
Kawę przygotowałam w domowym expresie, bez dodatku mleka i ani tak zrobiła furorę.
Nie znasz? Koniecznie ją przygotuj, tylko uważaj, bo łatwo się od niej uzależnić.

Składniki:

2 porcje zaparzonej kawy
2 jajka bio
2 łyżeczki miodu
2 łyżki mleka skondensowanego - opcjonalnie

Przygotowanie:
  • zaparzyć kawę w expresier lub specjalnym zaparzaczu
  • ubić żółtka z mlekiem (jeśli używasz) i miodem na puszystą piankę
  • rozlać kawę do szklaneczek/filiżanek i rozłożyć na górze przygotowaną piankę
  • podawać na zimno lub gorąco. Pić przez piankę (pycha!!!) lub użyć łyżeczki
SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!