Zupa krem z brokuła na mleku kokosowym z zieloną pastą curry

Bardzo lubimy zupy kremy, robię je często, a składnikami są bardzo różne, najczęściej sezonowe warzywa. Do tej pory za najmniej atrakcyjny uważałam krem z brokułów, jak dla mnie mdły i bez smaku. W rankingu zup kremów plasował się na pewno na szarym końcu. Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym  kremem, ale bardzo zyskał na smaku i chętnie zjadłabym go ponownie.

Może i Tobie przypadnie do gustu to połączenie. Dodałam mleko kokosowe i zieloną pastę curry, której głównym składnikiem jest trawa cytrynowa. Idealne zestawienie smaków na lato.

Składniki:

  • 500 g brokuła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • płaska łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól

Wykonanie:

  • cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła ghee w garnku, w którym gotujesz zupę
  • brokuła umyć, oddzielić różyczki od głąba i umieścić w garnku
  • dolać bulion warzywny i gotować  około 5-7 minut. Brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowany
  • zblendować całość na gładki krem
  • dodać mleko kokosowe, zielone curry. Doprawić ewentualnie solą
  • podawać z kleksem mleka kokosowego. Posypałam dodatkowo szczypiorkiem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *