Woda z cytryną i miętą

Woda z cytryną nie tylko orzeźwia, przynosi ochłodę, ma również zbawienne działanie na cały nasz organizm. Czas upałów wszystkim daje się we znaki, dlatego szczególnie teraz warto zwrócić uwagę, po co sięgamy, by ugasić pragnienie, a także dostarczyć niezbędnych składników mineralnych potrzebnych organizmowi.

Zaleca się wypijać dziennie od 1,5 do 2 l płynów. Trzeba pamiętać, że nasze ciało składa się z 60-75% wody. Woda znajduje się w każdej komórce naszego ciała, dlatego tak ważne jest nawadnianie organizmu. Z picia wody płyną też dla nas inne korzyści, które np. trzymają naszą wagę w ryzach. Woda pita między posiłkami powstrzymuje nas przed podjadaniem. Natomiast szklanka wody wypita przed posiłkiem, wypełnia nasz żołądek i może tym samym uchronić nas przed spożyciem nadmiernej ilości jedzenia.

Woda z cytryną – właściwości

  • chroni nas przed zakwaszeniem organizmu, ponieważ jest doskonałym produktem zasadotwórczym, wbrew kwaśnemu smakowi. Pomaga neutralizować kwaśne produkty przemiany materii. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej to często przyczyny ciągłego zmęczenia, bólów głowy, apatii i złego samopoczucia. Dzieje się tak, gdy w naszej diecie za dużo jest mięsa, drobiu i serów
  • terpeny — związki zawarte w cytrynie pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, co ułatwia trawienie. Korzystnie wpływają na pracę wątroby, oczyszczają ją i zwiększają produkcję żółci
  • potas i flawonoidy zawarte w cytrynie powodują obniżenie ciśnienia krwi
  • zmniejsza ryzyko powstania wrzodów żołądka, a to dzięki obecności bakteriobójczych pektyn, terpenów i olejków eterycznych. Nie tylko tępią one helicobakter pylori, ale również bakterie malarii, czy duru brzusznego
  • obniża poziom złego cholesterolu dzięki hespertynie
  • wzmacnia naczynia krwionośne. To obecność ogromu  flawonoidów zawartych w cytrynie ma zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i uszczelnia je (co zapobiega powstawaniu sińców, czy krwawieniom z dziąseł), opóźnia rozwój  miażdżycy
  • przyspiesza gojenie się ran, a to zasługa obecności wiaminy C, w którą obfituje cytryna. Jest niezbędna w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, ale również zdrowych kości, chrząstek i zębów.

Przygotowanie domowej lemoniady z cytryną i miętą jest banalne. To naprawdę nic odkrywczego, a warto się skusić.

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu, jak lubisz
  • 2 -3 cytryny Bio
  • 2 gałązki mięty
  • ewentualnie kostki lodu
  • miód do posłodzenia — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Z cytryny wycisnąć sok, miętę wypłukać. Najlepiej już na noc umieścić wodę mineralną w lodówce, by się schłodziła. Do butelki  na noc wkładam też gałązkę mięty. Rano woda ma przyjemny lekko miętowy posmak i wspaniały zapach.
  • Do dzbanka wlać schłodzoną wodę mineralną i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Część cytryny pokroić w plasterki i umieścić w dzbanku, dodać gałązki mięty.
  • Podawać udekorowane plasterkami cytryny i listkami mięty

NA ZDROWIE!                        

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *