Kruche ciasteczka czekoladowe z żurawiną I orzechami. American cookies

Pyszne maślane, kruche ciasteczka nafaszerowane kawałkami czekolady, żurawiny i orzechów. Bardzo łatwe do przygotowania i szybkie do upieczenia. Idealny przepis dla początkujących małych kuchcików. Dodatki możesz zmieniać wg własnych preferencji smakowych lub zasobności kuchennych szafek. To ciasteczka upieczone na wzór American Cookies „Schoko”, ulubione ciasteczka bywalców McDonald. Zapraszam na domową, zdrowszą wersję.

Ciasteczka upiekłam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, a cukier podmieniłam erytrolem. Idealne do popołudniowej kawy lub smaczna przekąska na drugie śniadanie.

Składniki na 1 blachę (12 sztuk):

  • 125 g miękkiego masła
  • 90 g ksylitolu/eryrtolu/cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • na czubek noża sody oczyszczonej
  • 180 g mąki orkiszowej
  • 150 g orzechów, żurawiny i posiekanej czekolady

Przygotowanie:

  • piekarnik nastawić na 180*C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę
  • mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie połączyć z masą jajeczną i bakaliami. Masa będzie dosyć gęsta. Ciasto podzielić na 12 równej wielkości kawałków i wilgotnymi dłońmi formować kulki. Układać w dość dużych odstępach na blaszce, lekko spłaszczać
  • piec 12 minut w 180*C
  • studzić na kratce. Przechowywać w metalowym lub szklanym pojemniku z zamknięciem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *