Por stosowany jest przy gośćcu, stwardnieniu tętnic, fizycznym i psychicznym przemęczeniu, zaburzeniach przemiany materii, otyłości, chorobach wątroby, jako środek moczopędny i poprawiąjący czynność wątroby. Ma ogromną wartość odżywczą, dzięki dużej zawartości potasu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Posiada witaminy A, E - główny antydoksant, B1, B2. Podnosi odporność organizmu. Równocześnie oczyszcza go z toksyn. Gotowany lub duszony jest lekkostrawny. Można go podawać niemowlętom od 7-go m-ca życia. A największa jego zaleta - jest dostępny przez cały rok. Przygotowuje się go naprawdę błyskawicznie. Ten przepis nie zajmie więcej niz 10 minut, w tym płukanie i krojenie.
Por duszony jako dodatek do drugiego dania:
Składniki:
2 pory z zielonymi częściami
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
- Pora dokładnie umyć, całego, razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki, wrzucić do dużego, płaskiego rondla i mieszając obsmażyć, aż wyraźnie zmniejszy swą objętość. Dolać gorący bulion oraz dołożyć jogurt. Mieszając zagotować pora z bulionem i śmietaną. Zagęścić łyżeczką mąki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową do smaku. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Nie przedłużać za bardzo duszenia, bo por się po prostu rozgotuje. Świetnie uzupełni każde drugie danie, idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju, grilowanych, smażonych, pieczonych jest po prostu wyborny. Życzę smacznego!
2 komentarzy
Czy korzystacie z cateringu dietetycznego ? Jeżeli tak, to z którego ? Korzystałem juz z wielu, jednak zdecydowanie najlepszym z nich okazał sie https://www.lightbox.pl/blog/sniadanie-dietetyczne-jak-poprawnie-zbilansowac-poranne-posilki . Świetne ceny, dieta dopasowana do każdego , zawsze świeże produkty.
OdpowiedzUsuńja sie zastanawiam nad takim cateringiem...
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!