Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne

POR (Alium Porum L.) znany jest od 4500 lat. W Polsce często jest niedoceniany. Najczęściej występuje w pęczku włoszczyzny jako dodatek do rosołu. Ma nie tylko wyrafinowany smak, ale posiada również właściwości lecznicze. Warto go na stałe włączyć do menu. Jest łatwy w przygotowaniu i ma wiele zastosowań.

Właściwości pora

Por stosowany jest przy gośćcu, stwardnieniu tętnic, fizycznym i psychicznym przemęczeniu, zaburzeniach przemiany materii, otyłości, chorobach wątroby, jako środek moczopędny i poprawiający czynność wątroby. Ma ogromną wartość odżywczą, dzięki dużej zawartości potasu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Posiada witaminy A, E – główny antyoksydant, B1, B2. Podnosi odporność organizmu. Równocześnie oczyszcza go z toksyn. Gotowany lub duszony jest lekkostrawny. Można go podawać niemowlętom od 7-go m-ca życia. A największa jego zaleta – jest dostępny przez cały rok. Przygotowuje się go naprawdę błyskawicznie.

Ten przepis nie zajmie więcej niż 10 minut, w tym płukanie i krojenie. Por duszony jako dodatek do drugiego dania:

Składniki:

  • 2 pory z zielonymi częściami
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:

  • Pora dokładnie umyć, całego, razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki, wrzucić do dużego, płaskiego rondla i mieszając obsmażyć, aż wyraźnie zmniejszy swą objętość. Dolać gorący bulion oraz dołożyć jogurt. Mieszając zagotować pora z bulionem i śmietaną. Zagęścić łyżeczką mąki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Nie przedłużać za bardzo duszenia, bo por się po prostu rozgotuje. Świetnie uzupełni każde drugie danie, idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju, grillowanych, smażonych, pieczonych jest po prostu wyborny. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *