Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym

Propozycja na przygotowanie pysznego obiadu ze schabem w roli głównej. Mięso upiekłam w rękawie foliowym. Jest to doskonały sposób na pieczenie nie tylko mięsa, ale także warzyw i ryb. Tak upieczony schab nigdy nie będzie suchy. Proste w przygotowaniu, wyśmienite mięso na świąteczny stół i na niedzielny obiad, a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół.

Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez potrzeby obsmażania na tłuszczu, lub w ogóle bez użycia tłuszczu. Potrawy tak pieczone są zdrowe i niskokaloryczne. Użycie rękawa do pieczenia może sprawić, że staniesz się mistrzem w pieczeniu schabu.

Składniki na 6-7 porcji:

  • 80 dkg schabu
  • 6-8 śliwek suszonych
  • 2 łyżki domowej jarzynki lub np. tymianku suszonego (wtedy dodatkowo sól i pieprz)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • warzywa: 2 marchewki, mała pietruszka, kawałek selera — opcjonalnie

Składniki na sos:

  • cały wywar spod pieczenia mięsa
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Schab umyć i osuszyć. Naciąć przez środek wzdłuż długim nożem, robiąc miejsce dla śliwek. Mam patent na idealne nacięcie przez środek. Schab położyć na jednej z przeciętych stron i z góry na dół powoli wbijać nóż. W wydrążony tunel wcisnąć śliwki. Mięso natrzeć olejem i przyprawą warzywną lub ulubionymi ziołami. Natarłam tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy używasz ziół, nie zapomnij posolić mięsa. Olejem smaruję tylko po to, by przyprawy lepiej się trzymały
  • Przyciąć rękaw do potrzebnego wymiaru. Do rękawa włożyć mięso nadziane śliwkami, obrane warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu  i podlać 150 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody (dałam wodę). Zawiązać rękaw i ułożyć mięso na blaszce z piekarnika. Rękaw nie może być za mały, żeby mięso nie było ściśnięte. Aby pozbyć się nadmiaru powietrza w trakcie pieczenia, robię na górze rękawa dwa małe nacięcia nożyczkami.
  • W piekarniku nagrzanym do 180 ° C piec schab około 1 godziny 20 minut. Jeśli pieczesz większy kawałek mięsa, czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć. 10-15 minut pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić folię, żeby mięso nabrało złocistego koloru i ładnie się zrumieniło
  • Wywar spod mięsa zlać do rondelka, dodać powidła. Gotować kilka minut. Gdy sos jest za gęsty rozrzedzić wodą. Dodać resztę przypraw. Dodatek miodu lub cukru zależy od słodyczy powideł. Do wysmażania moich powideł nie używałam cukru, dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyżeczkę miodu. Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego. Gdy lubisz jasne sosy, możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia. Nie dodawałam. Na końcu całość przetrzeć przez sitko, jeśli sos ma być idealnie gładki. Podgrzać z odłożonymi, pokrojonymi kawałkami schabu.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *