Składniki na 3 porcje:
3 jajka
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu lub śmietany lub jogurtu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić w kostkę.
- Rzodkiewki przekroić na pół, następnie w półtalarki.
- Szczypiorek posiekać.
- Wszystkie pokrojone składniki umieścić w salaterce i wymieszać z majonezem lub śmietaną (z majonezem jest najsmaczniejsza lub pół na pół) .
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego!
CZY WIESZ JAK ZDROWE SĄ RZODKIEWKI ?
Rzodkiewka dostarcza większości witamin i składników mineralnych.
- Jest dość dobrym źrodłem witaminy C, 100 g dostarcza 20,6 mg tej witaminy.
- Oprócz tego dostarcza również niewielkich ilości witamin: B1, B2, PP oraz takich składników mineralnych jak: żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź, mangan, molibden i jod.
- W jednym produkcie występowanie żelaza, miedzi i magnezu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organiźmie, dlatego rzodkiewki polecane są osobom cierpiącym na niedokrwistość.
- O rzodkiewkach z racji ich niewielkiej kaloryczności powinny pamiętać osoby z nadwagą, stosujące diety odchudzające.
- Charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwidując zgagę, ponieważ jest zasadotwórcza (+6).
- Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.
- Warzywo to jednak ze względu na dużą zawartość olejków, glikozydów i kwasów organicznych powinny unikać osoby z chorobą wrzodową i dwunastnicy. Nie są również wskazane w diecie osób z zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!