Orkiszowe, pełnoziarniste drożdżówki z morelami i jagodami

Smakowite razowe bułeczki z morelami i borówką amerykańską. Bardzo puszyste i mięciutkie. Upiekłam je z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Część mleka zastąpiłam śmietanką kokosową. Dodatek śmietanki sprawił, że ciasto jest delikatniejsze w smaku. Tym razem bardzo usprawniłam pracę, przy pieczeniu bułeczek. Otóż ciasto zrobiłam późnym wieczorem i do wyrastania zostawiłam na całą noc w lodówce. Bardzo polecam ten sposób.

Składniki na 12 bułeczek:

  • 500 g mąki (250 g mąka 550, 250 g orkiszowa pełnoziarnista)
  • 240 g mleka (u mnie 100 g śmietanka kokosowa i 140 mleko zwykłe)
  • 70 g masła
  • 65 g cukru (dałam ciemny trzcinowy)
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 paczuszka suchych drożdży

Na nadzienie:

  • 250 g kremowego serka lub twarożku
  • 2 -3 łyżki cukru pudru
  • esencja lub cukier waniliowy
  • skórka starta z cytryny (jak kto lubi)
  • żółtko (niekoniecznie)
  • dowolne, ulubione owoce (u mnie morele i borówka amerykańska)

Do posmarowania:

  • 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka

Wykonanie:

  • Mleko podgrzać w rondelku. Dodać masło i śmietankę kokosową.
  • Do misy robota przesiać mąki. Dodać cukier, sól, żółtka i mleko. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.
  • Rano wystawić wyrośnięte ciasto do ocieplenia na około 30 minut.
  • Ciasto wyrzucić na blat i zagnieść.
  • Podzielić na 12 równych części. Robię wałek, odcinam po kawałku i odważam po 68-72 g, żeby bułki były jednakowej wielkości. Formować kulki, spłaszczać je i układać na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
  • Gdy bułeczki wyrosną, w każdej zrobić wgłębienie dnem szklanki, dociskając denko do samej blachy. W powstałe zagłębienie włożyć po 1 łyżeczce przygotowanego twarożku, a na wierzchu ułożyć morele (skórką do dołu) lub jagody. Boki bułeczek smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
  • Blachę z bułkami włożyć do nagrzanego piekarnika do 190-200 ° C.
  • Piec 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *