Smakowite razowe bułeczki z morelami i borówką amerykańską. Bardzo puszyste i mięciutkie. Upiekłam je z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Część mleka zastąpiłam śmietanką kokosową. Dodatek śmietanki sprawił, że ciasto jest delikatniejsze w smaku. Tym razem bardzo usprawniłam pracę, przy pieczeniu bułeczek. Otóż ciasto zrobiłam późnym wieczorem i do wyrastania zostawiłam na całą noc w lodówce. Bardzo polecam ten sposób.
Składniki na 12 bułeczek:
- 500 g mąki (250 g mąka 550, 250 g orkiszowa pełnoziarnista)
- 240 g mleka (u mnie 100 g śmietanka kokosowa i 140 mleko zwykłe)
- 70 g masła
- 65 g cukru (dałam ciemny trzcinowy)
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 paczuszka suchych drożdży
Na nadzienie:
- 250 g kremowego serka lub twarożku
- 2 -3 łyżki cukru pudru
- esencja lub cukier waniliowy
- skórka starta z cytryny (jak kto lubi)
- żółtko (niekoniecznie)
- dowolne, ulubione owoce (u mnie morele i borówka amerykańska)
Do posmarowania:
- 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
- Mleko podgrzać w rondelku. Dodać masło i śmietankę kokosową.
- Do misy robota przesiać mąki. Dodać cukier, sól, żółtka i mleko. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę. Misę przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce.
- Rano wystawić wyrośnięte ciasto do ocieplenia na około 30 minut.
- Ciasto wyrzucić na blat i zagnieść.
- Podzielić na 12 równych części. Robię wałek, odcinam po kawałku i odważam po 68-72 g, żeby bułki były jednakowej wielkości. Formować kulki, spłaszczać je i układać na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
- Gdy bułeczki wyrosną, w każdej zrobić wgłębienie dnem szklanki, dociskając denko do samej blachy. W powstałe zagłębienie włożyć po 1 łyżeczce przygotowanego twarożku, a na wierzchu ułożyć morele (skórką do dołu) lub jagody. Boki bułeczek smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
- Blachę z bułkami włożyć do nagrzanego piekarnika do 190-200 ° C.
- Piec 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂