Składniki na 2 porcje:
2 bardzo młode cukinie
3 łyżki oliwy z oliwek (dałam cytrynową)
1/2 łyżki startej skórki z cytryny
1 łyżka octu winnego
sok z cytryny- opcjonalnie
1 łyżeczka miodu
parę gałązek tymianku cytrynowego
30 g wiórków parmezanu lub surowej szynki - opcjonalnie
sól, pieprz
Wykonanie:
- Oliwę, miód, ocet winny dokładnie wymieszać, do otrzymania kremowej konsystencji. Dodać startą skórkę z cytryny. Gdy używasz zwykłej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodaj sok z cytryny.
- Nożykiem do warzyw o szerokim ostrzu ściąć z cukini cieniutkie plastry. Posolić je i posypać pieprzem. Obtoczyć dokładnie w marynacie i pozostawić na około 15 minut. Do marynaty dodałam kilka łodyżek tymianku cytrynowego.
- Przed podaniem schłodzić w lodówce. Tak przygotowana sałatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do każdego letniego dania obiadowego.
15 komentarzy
Kolejna porcja zdrowia, super ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się, surówka najzdrowsza:)
UsuńIdę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńA gdzie kupić tymianek cytrynowy lub czym to zastąpić
OdpowiedzUsuńZwykłym tymiankiem. Najlepiej wychodować własny :)
UsuńNiebo w gębie - użyłam octu winnego cytrynowego, zwykłej oliwy i nie dodałam startej skórki ani soku z cytryny.
OdpowiedzUsuńRobilam,pyszna.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńA czy można zrobić dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńSmaczniejsza jest na pewno świeża:)
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńFajne przepisy, ale zupełnie nie można korzystać z tych stron tak ma pani zainfekowane wirusami - ciagle alerty mam, az strach tu wchodzić. Proszę poprosic o pomoc jakiegos informatyka
pozdrawiam
odwiedzę strony innym razem, po uzdrowieniu
Dzięki za info:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!