Kurki w śmietanie z koperkiem

Kurki i wszystkie inne grzyby to prawdziwy atut polskiej kuchni. Zbieranie ich na stałe wpisało się w polską tradycję. Czy grzyby są zdrowe? Na pewno dają mnóstwo przyjemności naszym podniebieniom. Cichutko podpowiem, że są bardzo zdrowe.

Kurka o pięknej pomarańczowej barwie to potoczna nazwa pieprznika jadalnego. Występuje na terenie całego kraju w lasach iglastych, na piaszczystych, kwaśnych glebach.

Kurki jak wszystkie grzyby mają dużo wody, nieco tłuszczu i białka. Obecne w nich witaminy: z grupy B, C, D, E, oraz minerały: wapń, fluor, jod i potas występują w nielicznych ilościach.

Łatwo i ze smakiem poddają się duszeniu, smażeniu, zapiekaniu, marynowaniu, nic tylko kupić koszyczek pomarańczowych grzybków i zajadać się ze smakiem.

Jak oczyścić kurki z piasku?

Dopóki nie znałam patentu na czyszczenie kurek z drobinek  piasku, nie często gościły u mnie te smaczne grzyby. Bo chyba właśnie to głównie odstrasza ich nabywców.

Sposób na oczyszczenie kurek z drobinek piasku jest bardzo prosty!
Otóż należy grzyby kilkakrotnie zanurzyć w ciepłej wodzie z dodatkiem soli. Robię to na sitku do płukania owoców. Po kilkakrotnym zanurzeniu, ze zdumieniem zobaczysz, że cały piasek z kurek osiadł na dnie naczynia, po prostu w czarodziejski sposób spadł z grzybów. Nie obawiaj się, że kurki namokną wodą. Świeżym, jędrnym kurkom ten zabieg w żaden sposób nie zaszkodzi.

UWAGA: nie moczymy kurek w wodzie. Nie ma takiej potrzeby, wystarczy kilka ruchów sitkiem góra- dół. Nie jest również konieczna gorąca woda, ciepła jest wystarczająca.

Akcję jednak należy przeprowadzić dość sprawnie. Takie czary-mary. Opłukane grzyby przesypać na papierowy ręcznik, żeby obeschły. Jak je przyrządzić? Mają wyjątkowy aromat i smak, także najprościej jak się da, żeby go nie zagłuszyć. Wyjątkowo dobrze smakowo „zgadzają” się ze śmietaną i koperkiem. I tak właśnie je przyrządziłam. Bardzo polecam, bo smakowały wybornie!

Składniki na 2 porcje:

  • 400-500 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól,
  • zielony koperek — dużo
  • kubeczek śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • Na patelni rozpuścić masło, wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Nie rumienić jej, tylko zeszklić.
  • Opłukane kurki, te większe pokroić na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam także wszystkie nóżki. Do cebuli dołożyć kurki i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Uwaga! Nigdy nie solimy kurek w trakcie duszenia, bo staną się twarde i gorzkie, robimy to tuż przed podaniem.
  • Pod koniec dodać śmietanę — ilość wg uznania, chwilę razem przesmażyć, żeby sos się zagęścił. Ze słodką śmietanką są wyjątkowo pyszne, ale kwaśną oczywiście też możesz podać. Sos połączyć z koperkiem i solą. Gotowe do podania! Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *