sobota, 17 sierpnia 2013

Kurki w śmietanie z koperkiem oraz niezawodny sposób na oczyszczenie kurek z piasku


Kurki i wszystkie inne grzyby to prawdziwy atut polskiej kuchni. Zbieranie ich na stałe wpisało się w polską tradycję. Czy grzyby są zdrowe? Na pewno dają mnóstwo przyjemności naszym podniebieniom, a czy są zdrowe przeczytajcie co na ten temat pisze ojciec Klimuszko, tutaj: klik. Cichutko podpowiem, że są bardzo zdrowe.
Kurka o pięknej pomarańczowej barwie to potoczna nazwa pieprznika jadalnego. Występuje na terenie całego kraju w lasach iglastych, na piaszczystych, kwaśnych glebach.
Kurki jak wszystkie grzyby mają dużo wody, nieco tłuszczu i białka. Obecne w nich witaminy: z grupy B, C, D, E, oraz mineraly: wapń, fluor, jod i potas występują w nielicznych ilościach.
Łatwo i ze smakiem poddają się duszeniu, smażeniu, zapiekaniu, marynowaniu, nic tylko kupić koszyczek pomarańczowych grzybków i zajadać się ze smakiem.

Dopóki nie znałam patentu na czyszczenie kurek z drobinek  piasku, nie często gościły u mnie te smaczne grzyby. Bo chyba właśnie to głównie odstrasza ich nabywców.
Sposób na oczyszczenie kurek z drobinek piasku jest bardzo prosty!
Otóż należy grzyby kilkakrotnie zanurzyć w ciepłej wodzie z dodatkiem soli. Robię to na sitku do płukania owoców. Po kilkakrotnym zanurzeniu, ze zdumieniem zobaczysz, że cały piasek z kurek osiadł na dnie naczynia, po prostu w czarodziejski sposób spadł z grzybów. Nie obawiaj się, że kurki namokną wodą. Świeżym, jędrnym kurkom ten zabieg w żaden sposób nie zaszkodzi.

UWAGA: nie moczymy kurek w wodzie. Nie ma takiej potrzeby, wystarczy kilka ruchów sitkiem góra- dół. Nie jest również konieczna gorąca woda, ciepła jest wystarczająca.

Akcję jednak należy przeprowadzić dość sprawnie. Takie czary-mary. Opłukane grzyby przesypać na papierowy ręcznik, żeby obeschły.
Jak je przyrządzić? Mają wyjątkowy aromat i smak, także najprościej jak się da, żeby go nie zagłuszyć. Wyjątkowo dobrze smakowo "zgadzają" się ze śmietaną i koperkiem. I tak właśnie je przyrządziłam. Bardzo polecam, bo smakowaly wybornie!


Składniki na 2 porcje:
400-500 g kurek
1 cebula
2 łyżki masła ghee
sól,
zielony koperek - dużo
kubeczek śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
  • Na patelni rozpuścić masło, wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Nie rumienić jej, tylko zeszklić.
  • Opłukane kurki, te większe pokroić na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam także wszystkie nóżki. Do cebuli dołożyć kurki i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Uwaga! Nigdy nie solimy kurek w trakcie duszenia, bo staną się twarde i gorzkie, robimy to tuż przed podaniem.
  • Pod koniec dodać śmietanę - ilość wg uznania, chwilę razem przesmażyć, żeby sos się zagęścił. Ze słodką śmietanką są wyjątkowo pyszne, ale kwaśną oczywiście też możesz podać. Sos połączyć z koperkiem i solą. Gotowe do podania! Życzę smacznego!

4 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!