Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym

Najsmaczniejszym i najpiękniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia. Chyba się zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem, z tego zdrowego warzywa. Warto poeksperymentować z tym warzywem.

Rodzajów dyni jest całe multum, a każda ma inny smak i odmienne właściwości. Najbardziej uniwersalna jest Hokkaido, ciemnopomarańczowa, pyszna odmiana, o bardzo zwięzłym miąższu, łatwa w obsłudze, ponieważ nie wymaga obierania ze skóry. Ta odmiana to moja niewątpliwa faworytka. Jednak dzisiejsze zupki powstały z odmiany dyni muszkatołowej. Jest to ogromna dynia w kształcie ogórka, której jeden plasterek ma wagę około 1 kg. Ma bardzo miękki miąższ i skórkę, dlatego obiera się ją tak łatwo jak ziemniaka. Nadaje się jednak głównie na zupę, gdyż jest bardzo soczysta i mało zwięzła. Zawsze mnie dziwił dodatek ziemniaków do zup kremów, a tu sama je dodałam, by zagęścić zupę.

Najczęściej robiąc zupę krem, gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie. Jednak gdy zamienimy gotowanie na pieczenie dyni w piekarniku, zupa będzie poezją smaku. Spróbujcie zresztą sami.

Dziś chciałam zaproponować do kremu z dyni odmienną wariację smakową, która powstała całkiem przez przypadek, a jest wyjątkowa: są to ziarenka anyżu, miodu i starta skórka z cytryny. Konsystencję zupy wzmocni chrupiąca posypka z amarettini, a liście szałwii wniosą subtelne akcenty ziołowe.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 -700 g dyni (po obraniu i wypestkowaniu)
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • mała puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki ziarenek anyżku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • garstka chrupiących ciasteczek amarettini
  • gałązka szałwii
  • 1 łyżka masła ghee

Wykonanie:

  • Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle ghee, po chwili dodać czosnek. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, zalać bulionem, dolać mleko kokosowe i gotować do miękkości (u mnie 15 minut).
  • Do wywaru dodać ziarenka anyżku, miód i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Całość zblendować.
  • Podawać. W pierwszej wersji zupę podałam z posiekanymi ciasteczkami amarettini. Można dodatkowo posypać podprażonymi płatkami migdałowymi. W drugiej wersji z podpieczonymi listkami szałwii. Na patelni rozgrzać masło ghee, wrzucić listki szałwii i smażyć kilka minut, aż staną się chrupiące. Szałwia jest ziołem, które smakowo tworzy z dynią wyjątkowo smaczny duet. Innym smakowitym dodatkiem może być olej z pestek dyni, najsmaczniejszy ze wszystkich znanych mi olejowatych. Ciemnozielony kolor, oleista aksamitna konsystencja  rozpływająca się na podniebieniu z subtelnym aromatem ziół i orzechów uświetni każde danie.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *