Smaczna, niezwykle zdrowa i dietetyczna surówka piękności z selera. Przygotujesz ją w 5 minut i będzie świetnym dodatkiem do każdego dania mięsnego i rybnego. Zapach selera, który niejednego zniechęca do sięgnięcia po to warzywo jest tu w ogóle niewyczuwalny. Odczarujmy to niezwykle zdrowe warzywo, które co najwyżej ląduje w rosole jako włoszczyzna lub jest składnikiem sałatki jarzynowej.
Dlaczego surówka piękności ? Otóż bez selera nie obędzie się żadna dieta odchudzająca czy oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Wszystko o wartościach selera znajdziesz tutaj: klik. Przekonajcie się, że nie tylko selera naciowego da się zjeść na surowo.
Składniki na 2-3 porcje:
1 duży seler
1 jabłko
sok z 1 małej cytryny
1 łyżka dobrego oleju np. z orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
- Na surówkę najlepiej nadaje się bardzo świeży, jędrny i soczysty seler. Seler obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
- Zetrzeć także jabłko i całość skropić sokiem z cytryny. Cytryna jest nie tylko pożądanym dodatkiem smakowym, ale jednocześnie zapobiegnie ściemnieniu i selera i jabłka.
- Orzechy grubo posiekać. Dodać 2 łyżeczki miodu, wymieszać i podawać. Życzę smacznego!
2 komentarzy
Wspaniala surowka, jadlam taka jeszcze w przdszkolu i zawsze uwielbialam - na wszystkich przyjeciach szybko znikala. Dzieki za przypomnienie smaku z dziecintwa!
OdpowiedzUsuńJa takich pyszności z dzieciństwa niestety nie pamiętam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!