czwartek, 21 listopada 2013

Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity


Dawno byłam ciekawa tego smaku. Mango - najwykwintniejszy owoc tropikalny, ze względu na smak, zapach i kolor z kremowym, gęstym, delikatnym i upajającym zapachem miąższem, w połączeniu z sernikiem. Do tego niepowtarzalny subtelny smak kokosa. Składniki niezwykle wyrafinowane w smaku. I tak właśnie smakuje ten sernik. Sernik bajka!
W głównej mierze to zasługa dodatku kremu kokosowego. Sprawdził się doskonale w serniku z dynią tutaj: klik i serniku z truskawkami tutaj: klik. To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki jakie jadłam.
Zamiana śmietany kremówki, która od dawna jest na "cenzurowanym" na aksamitny krem kokosowy to nie tylko najlepszy krok dla naszego zdrowia i naszej sylwetki, ale gwarancja niezwykle aksamitnego, muślinowego wręcz sernika. Spróbujcie zresztą sami.
Post o dobroczynnym działaniu kokosa na nasze zdrowie znajdziesz tutaj: klik. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 24 cm i wysokości 8,5 cm. Sernik jest ogromny.
Zapraszam do przepisu.

Składniki na spód sernika :   
8-10 sucharków pełnoziarnistych
6 pełnych łyżek wiorków kokosowych
czubata łyżka masła
Składniki na masę serową :
1 kg sera
250 ml mleka kokosowego
  5 jajek
około 400 ml puree z mango (1,5 owocu mango)
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru + 3 łyżki
cukier waniliowy
4 łyżki mączki ziemniaczanej
orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie)
Polewa z mango na górę sernika : 3/4 szklanki puree z mango + 1 żółtko

Wykonanie:
  • Drobno zmiksować sucharki z wiórkami kokosowymi i masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i obręczą wysmarowaną masłem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała.
  • Z obranego mango usunąć pestkę, a uzyskany miąższ zblendować na gładką masę. Zblendowalam półtora mango. Puree przetrzeć przez sitko, żeby usunąć włókna z owocu. Dodać sok z jednej cytryny oraz 3 łyżki cukru.
  • Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników - nie dłużej, by zbytnio nie napowietrzać masy serowej.
  • Otworzyć mleko kokosowe, nie mieszając uprzednio zawartości puszki i odlać wodę kokosową. Do sernika przełożyć tylko gęsty krem kokosowy. Dodać puree z mango, pozostawiając około 3/4 szklanki do wykończenia sernika. Całość zmiksować i przelać na spód przygotowanej tortownicy.
  • Odłożone puree z mango wymieszać z żółtkiem i wylać na masę serową. Trzonkiem łyżeczki zatoczyć fantazyjne kręgi.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec następne 90 minut.. Upieczony sernik będzie miał dobrze ścięte brzegi, natomiast środek pozostanie lekko drżący.
  • Wyłączyć piekarnik. Poczatkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce.
  • Podawać schłodzony przez całą noc w lodówce, gdy masa się ustabilizuje. Wówczas jest najlepszy. Życzę smacznego!

16 komentarzy

  1. U lala jakie tropiki ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to wyglada jakbym pomylila pory roku ! Ale wlasnie teraz najlatwiej mozna kupic,pyszne dojrzale mango!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam,ze chociaz mieszkam w cieplym kraju ( Wlochy ),to mango jest b.drogie 1 szt. ok 3 euro,ale czego sie nie robi dla podniebienia!
    Twoj sernik zjadlabym z talerzem-uwazaj!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje Jolu,a kupujac niemieckie mango trudno sie zrujnowac,bo jest 4 razy tansze od wloskich.Mysle,ze calabryjskie mango musza byc nadzwyczajne smaczne.Pozdrawiam z deszczowego Kassel !

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy aby na pewno 1 kg sera? Bo właśnie mi się nie zmieścił do formy 24 cm ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno,bo uzywalam 1 kg wiaderko sera .Moja duzan tortownica ma 24 cm srednicy w przekroju i 8,5 cm wysokosci.Wlasnie ja zmierzylam.Jest dosc wysoka.Sernik byl ogromny,a forma tez pelna.

      Usuń
  6. Ha, mam niższą o 1,5 cm i zostało mi trochę ciasta ;] Zrobię jakąś babeczkę czy cóś ;] Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpisalam juz do przepisu wymiary mojej foremki,bo sernik jest rzeczywiscie ogromny i nie do kazdej sie zmiesci.No coz,bardzo lubie wysokie serniki.Mam nadzieje,ze smak sernika wynagrodzi Ci perturbacje powstale przy pieczeniu,a z reszty zrobisz muffinki.Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PYCHA! Idę po dokładkę ;] Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

      Usuń
    2. Bardzo sie ciesze!Rowniez Cie pozdrawiam!

      Usuń
  8. Piekłam sernik dokładnie jak w przepisie i wyszedł surowy cały środek:((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm...Gosiu,kazdy piekarnik piecze inaczej.Podane temperatury odnosza sie idealnie do mojego piekarnika.Roznice moga byc niewielkie,ale na pewno sa,dlatego napisalam,iz sernik jest gotowy wowczas,gdy ma boki idealnie sciete.Srodek moze pozostac lekko drzacy.Jednak po wystudzeniu i nocy spedzonej w lodowce pieknie sie stabilizuje.Przypuszczam,ze powinnas przedluzyc nieco czas pieczenia.

      Usuń
    2. Hmm piekłam już tego typu serniki około 70 minut i wychodziły, ten piekłam 105 minut i się nie udało. Gdy dodawałam jajka to nie byłam pewna czy 5 to nie za dużo, masa wtedy bardzo straciła na gęstości, myślisz że następnym razem mogę dać 2 max 3 jajka? No i podpiekę całość jeszcze dłużej. Żałuję, że nie pojadłam tego ciacha, bo wygląd miało rewelacyjny:)

      Usuń
    3. Gosiu,sernik jest ogromny,takze 70 minut to na pewno za krotko,zeby przepiekl sie do srodka.zalezy to takze od uzytej foremki,bo gdy sernik jest niski i szeroki tez sie szybciej upiecze niz ten bardzo wysoki.Przy masie ciasta jak tutaj 1.650 kg 2 lub 3 jajka nie utrzymaja sernika.Chyba,ze zrobisz go z polowy porcji.Moje ciasto tez nie bylo za geste.Wazne jest by dodajac mleko kokosowe nie mieszac zawartosci puszki,tylko dodac z gory ta gesta ,biala czesc.Jesli wymieszalas zawartosc puszki moglo to za bardzo rozrzedzic ciasto.Tez mi przykro,bo sernik smakuje rewelacyjnie.

      Usuń
  9. Zastanawiam się jakby wyszedł ten sernik gdybym zamieniła mango na brzoskwinię. Moi domownicy nie przepadają za mango, a mnie bardzo kusi to ciasto. Co myslisz? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalia, spróbowałabym. Jednak bez miksowaniania brzoskwiń, bo pewnie użjesz tych z puszki. Konsystencja i smak świeżego owocu i konserwowanego bardzo się jednak różnią.Ułożyłabym je w kawałkach i zalała galaretką lub ortengussem. Brzoskwinia i kokos to moze być ciekawe polączenie. Też myślałam o tym. Udanego wypieku !

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!