Dawno byลam ciekawa tego smaku. Mango โ najwykwintniejszy owoc tropikalny, ze wzglฤdu na smak, zapach i kolor z kremowym, gฤstym, delikatnym i upajajฤ
cym zapachem miฤ
ลผszem, w poลฤ
czeniu z sernikiem. Do tego niepowtarzalny subtelny smak kokosa. Skลadniki niezwykle wyrafinowane w smaku. I tak wลaลnie smakuje ten sernik. Sernik bajka!
W gลรณwnej mierze to zasลuga dodatku kremu kokosowego. Sprawdziล siฤ doskonale w serniku z dyniฤ
tutajย i serniku z truskawkami. To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki, jakie jadลam.
Zamiana ลmietany kremรณwki, ktรณra od dawna jest na „cenzurowanym” na aksamitny krem kokosowy to nie tylko najlepszy krok dla naszego zdrowia i naszej sylwetki, ale gwarancja niezwykle aksamitnego, muลlinowego wrฤcz sernika. Sprรณbujcie zresztฤ
sami.
Sernik upiekลam w foremce o ลrednicy 24 cm i wysokoลci 8,5 cm. Sernik jest ogromny. Zapraszam do przepisu.
Skลadniki na spรณd sernika:
- 8-10 sucharkรณw peลnoziarnistych
- 6 peลnych ลyลผek wiรณrkรณw kokosowych
- czubata ลyลผka masลa
Skลadniki na masฤ serowฤ :
- 1 kg sera
- 250 ml mleka kokosowego
- 5 jajek
- okoลo 400 ml purรฉe z mango (1,5 owocu mango)
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru + 3 ลyลผki
- cukier waniliowy
- 4 ลyลผki mฤ czki ziemniaczanej
- orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie)
Polewa z mango na gรณrฤ sernika:
- 3/4 szklanki purรฉe z mango
- 1 ลผรณลtko
Wykonanie:
- Drobno zmiksowaฤ sucharki z wiรณrkami kokosowymi i masลem. Wysypaฤ na spรณd tortownicy wyลoลผonej papierem do pieczenia i obrฤczฤ wysmarowanฤ masลem. Ucisnฤ ฤ dลoniฤ lub ลyลผkฤ i wstawiฤ do lodรณwki, by masa stฤลผaลa.
- Z obranego mango usunฤ ฤ pestkฤ, a uzyskany miฤ ลผsz zblendowaฤ na gลadkฤ masฤ. Zblendowaลam pรณลtora mango. Purรฉe przetrzeฤ przez sitko, ลผeby usunฤ ฤ wลรณkna z owocu. Dodaฤ sok z jednej cytryny oraz 3 ลyลผki cukru.
- Ser wymieszaฤ z cukrem, cukrem waniliowym, mฤ kฤ ziemniaczanฤ , nastฤpnie dodawaฤ po jednym jajku i miksowaฤ tylko do poลฤ czenia skลadnikรณw โ nie dลuลผej, by zbytnio nie napowietrzaฤ masy serowej.
- Otworzyฤ mleko kokosowe, nie mieszajฤ c uprzednio zawartoลci puszki i odlaฤ wodฤ kokosowฤ . Do sernika przeลoลผyฤ tylko gฤsty krem kokosowy. Dodaฤ purรฉe z mango, pozostawiajฤ c okoลo 3/4 szklanki do wykoลczenia sernika. Caลoลฤ zmiksowaฤ i przelaฤ na spรณd przygotowanej tortownicy.
- Odลoลผone purรฉe z mango wymieszaฤ z ลผรณลtkiem i wylaฤ na masฤ serowฤ . Trzonkiem ลyลผeczki zatoczyฤ fantazyjne krฤgi.
- Wstawiฤ do piekarnika nagrzanego do 175ยฐC i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturฤ zmniejszyฤ do 140ยฐC i piec nastฤpne 90 minut. Upieczony sernik bฤdzie miaล dobrze ลciฤte brzegi, natomiast ลrodek pozostanie lekko drลผฤ cy.
- Wyลฤ czyฤ piekarnik. Poczฤ tkowo studziฤ przy lekko uchylonych drzwiczkach, nastฤpnie na kratce.
- Podawaฤ schลodzony przez caลฤ
noc w lodรณwce, gdy masa siฤ ustabilizuje. Wรณwczas jest najlepszy.
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐