Tak przygotowane śledzie, w delikatnej zalewie octowej to doskonała baza, by podać je na wiele innych sposobów. Po odsączeniu z zalewy świetnie smakują podane z jogurtem lub śmietaną albo z dodatkiem ulubionych ziół. Jogurt można wzbogacić dodatkiem chrzanu, musztardy lub majonezu. W naszym domu, po dodaniu do zalewy - śmietany w towarzystwie ziemniaków w mundurkach stanowią w dniu wigilijnego (lub wielkanocnego) postu smaczną przekąskę obiadową. Doskonale przechowują się w lodówce, nawet do dwóch tygodni.
3 szklanki wody - 600 ml
50 ml octu 25% lub 200 ml 10%
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka soli
przyprawy: 2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
6-8 ziaren pieprzu czarnego
1-2 łyżki gorczycy
Składniki na śledzie :
500 g śledzi a`la matjas
2 cebule
1 porcja marynaty
Przygotowanie:
° Wszystkie składniki na marynatę umieścić w rondelku i zagotować.
° Do gotującej się zalewy wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Wyłączyć i ostudzić.
° Ulubione śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, by nie były za słone.
° Śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki.
° Śledzie na przemian z cebulą układać w wyparzonym słoiku, zalać zimną marynatą razem z przyprawami. Zakręcić. Odstawić do lodówki. Po 3-ch dniach, gdy się przemacerują nadają się do konsumpcji, wtedy są najsmaczniejsze. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym.
Składniki na sos jogurtowy :
150-200 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
2 szczypty soli
1 szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i podać do śledzi wyłowionych z zalewy oraz z ziemniakami ugotowanymi w łupinach. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!