Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry

Tak podaną rybę można spokojnie włączyć do świątecznego menu, bo nie tylko wygląda niezwykle dekoracyjnie, ale i smakuje doskonale.

Łosoś zapieczony w chrupiącym cieście francuskim — to klasyk. Danie niezwykle proste, szybkie, a dzięki formie podania wykwintne, idealne na wyjątkowe okazje i święta. Szybkie, bo użyłam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chłodniczej. Wybór ciast jest już tak duży, że można dziś bez problemu kupić np. jak domowe przygotowane na prawdziwym maśle.

Jedyny trud, jaki musimy sobie zadać to przygotowanie formy z papieru do pieczenia. Jeśli nie masz ochoty na  wycinanie „rybek”, łosoś będzie równie smaczny, tradycyjnie zapakowany w poręczne prostokątne paczuszki.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 rolki ciasta francuskiego (a`275 g)
  • 2 filety z łososia bez skóry (a`110 g)
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • koperek
  • sól
  • pieprz (używam cytrynowego)
  • sok z cytryny
  • 3 pory — zielona część
  • 125 g śmietany kremówki, jogurtu lub mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka masła ghee

Wykonanie:

  • Pierwszy krok to przygotowanie szablonu z papieru. Narysować rybę o długości 17 cm, a na najszersze miejsce, gdzie ma brzuszek przeznaczyć 12 cm. Wyciąć rybkę.
  • Łososia poporcjować, oddzielić od skóry, skropić sokiem z cytryny, posolić i przyprawić pieprzem.
  • Na blacie rozwinąć rolkę ciasta francuskiego, przyłożyć szablon i wyciąć po 2 kawałki na każdą porcję łososia. Wycięte kawałki  ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdej połówce wyciętego ciasta ułożyć po kawałku ryby, obficie posypać koperkiem. Nałożyć drugą część wyciętej ryby z ciasta. Brzegi dokładnie zlepić, przyciskając dookoła miejsce przy miejscu widelcem.
  • Obie zlepione ryby posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
  • Na koniec przy pomocy nożyc kuchennych — lekko uchylonych, delikatnie naciskając zrobić rybie łuski.
  • Te maleńkie powstałe dziurki są konieczne nie tylko do ozdoby. Pozwolą na ujście nadmiaru pary i wilgoci powstałej podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto nie zmięknie, a będzie pysznie chrupiące.
  • Piec przy 200° C 20-25 minut, aż rybki ładnie się zrumienią.
  • W czasie gdy ryby się pieką przygotować pora. Jest to nie tylko smaczna jarzynka, ale też dobry pomysł na wykorzystanie zielonych części pora, z którymi najczęściej nie wiadomo co zrobić, jeśli nie wylądują wcześniej w rosole. Pora — tylko zieloną część, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić w około 0,5 cm paski.
  • Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem ghee i kilka minut poddusić, aż straci objętość. Dodać śmietankę, przyprawy — sól i curry chwilę przemieszać razem do zgęstnienia śmietanki.
  • Świetnie nada się również szpinak (dodać wtedy sól i kilka łyżek chrzanu ze słoiczka)
  • Rybę podawać z przygotowaną jarzynką i butelką dobrego białego wina np. blanc sauvignion lub białego rieslinga.

Życzę smacznego!

Jedna porcja to 630 kcal i zawiera: 34 g białka, 41 g tłuszczu, 28 g węglowodanów
Pomysł zaczerpnęłam z magazynu „Essen &Trinken für jeden Tag” nr 12.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *