Podaję przepis na moje ukochane i najpyszniejsze uszka na świecie, uszka z domu rodzinnego. Są bardzo delikatne w smaku, a to za sprawą farszu. Oprócz grzybów, część farszu stanowią mianowicie zmielone wraz z grzybami warzywa pozostałe z gotowania wywaru do barszczu. I to właśnie stanowi o ich aromatycznym i wyjątkowym smaku.
Są na pewno również lżej strawne, dzięki temu, że część grzybów zastępują warzywa, a nic nie tracą na smaku, wręcz przeciwnie, zyskują głębię smaku. Może i Tobie spodoba się mój przepis?
Ciasto jest oczywiście również odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi, choć z tego samego pierogowego przepisu.
Składniki na farsz na około 120 uszek :
5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki)
1 malutka cebula
ugotowane warzywa z wywaru na barszcz: 1 marchewka, kawałek pietruszki i selera
2-3 łyżki wywaru z gotowania grzybów
1-2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie :
° Dzień wcześniej, wieczorem wypłukane grzyby namoczyć w około 0,5-0,7 l zimnej wody i zostawić na całą noc.
° Rano grzyby ugotować do miękkości około 30 - 40 minut.
° Grzyby odsączyć na sitku, a wywar zachować do barszczu wigilijnego, poza kilkoma łyżkami, które zużyjemy do przygotowania farszu.
° Odsączone grzyby wraz z warzywami z wywaru zmielić w maszynce do mięsa.
° Obrać cebulę. Pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zezłocić na łyżce masła. Dodać zmielone grzyby z warzywami i przesmażyć razem. Dodać kilka łyżek wywaru grzybowego i 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić pikantnie pieprzem i solą.
3 szklanki mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie uszek:
- Mąkę z solą i łyżką miekkiego masła zalać ciepłą wodą i wymieszać. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby się kleiło podsypać ostrożnie mąką. Ciasto musi być miękkie.
- Delikatnie podsypując mąką cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 3-4 cm.
- Na środek każdego kwadratu kłaść nadzienie, kwadraty zlepiać po przekątnej, a następnie zlepić ze sobą dwa rogi podstawy utworzonego trójkąta.
- Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju, by uszka się nie posklejały. Ugotowane rozkładać na tacce pojedyńczą warstwą i przykryć w oczekiwaniu na podanie.
- Ugotowane uszka można również mrozić.
- Podawać z postnym barszszem wigilijnym. Po przepis na najsmaczniejszy postny barszcz wigilijny zapraszam tutaj: klik. Życzę smacznegp!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!