Tradycyjnie do postnego barszczu wigilijnego podaje siฤ uszka z grzybami. Jeszcze nie tak dawno temu lepiลam uszka tuลผ przed wieczerzฤ
wigilijnฤ
. Dziล uszka przygotowujฤ dzieล wczeลniej. Nie, mroลผonych uszek nie preferujฤ, ten jeden dzieล wczeลniej naprawdฤ wystarczy, by przygotowania do kolacji wigilijnej przebiegลy sprawnie i naprawdฤ spokojnie. Kiedyล czas pลynฤ
ล jakby wolniej, dziล ucieka niepostrzeลผenie, a moลผe to z wiekiem doba siฤ tak kurczy?
Podajฤ przepis na moje ukochane i najpyszniejszeย uszka na ลwiecie, uszka z domu rodzinnego. Sฤ
bardzo delikatne w smaku, a to za sprawฤ
farszu. Oprรณcz grzybรณw, czฤลฤ farszu stanowiฤ
mianowicie zmielone wraz z grzybami warzywa pozostaลe z gotowania wywaru do barszczu. I to wลaลnie stanowi o ich aromatycznym i wyjฤ
tkowym smaku. Sฤ
na pewno rรณwnieลผ lลผej strawne, dziฤki temu, ลผe czฤลฤ grzybรณw zastฤpujฤ
warzywa, a nic nie tracฤ
na smaku, wrฤcz przeciwnie, zyskujฤ
gลฤbiฤ smaku. Moลผe i Tobie spodoba siฤ mรณj przepis?
Ciasto jest oczywiลcie rรณwnieลผ odpowiednio cieลsze i delikatniejsze niลผ to na pierogi, choฤ z tego samego pierogowego przepisu.
Skลadniki na farsz na okoลo 120 uszek:
- 5 dkg suszonych grzybรณw (u mnie podgrzybki)
- 1 malutka cebula
- ugotowane warzywa z wywaru na barszcz: 1 marchewka, kawaลek pietruszki i selera
- 2-3 ลyลผki wywaru z gotowania grzybรณw
- 1-2 ลyลผki buลki tartej
- 1 ลyลผka masลa
- sรณl
- pieprz
Wykonanie:
- Dzieลย wczeลniej, wieczorem wypลukane grzyby namoczyฤ w okoลo 0,5-0,7 l zimnej wody i zostawiฤย na caลฤ noc.
- Rano grzyby ugotowaฤ do miฤkkoลci okoลo 30 – 40 minut.
- Grzyby odsฤ czyฤ na sitku, a wywar zachowaฤ do barszczu wigilijnego, poza kilkoma ลyลผkami, ktรณre zuลผyjemy do przygotowania farszu.
- Odsฤ czone grzyby wraz z warzywami z wywaru zmieliฤ w maszynce do miฤsa.
- Obraฤ cebulฤ. Pokroiฤ w bardzo drobnฤ kosteczkฤ i zezลociฤ na ลyลผce masลa. Dodaฤ zmielone grzyby z warzywami i przesmaลผyฤ razem. Dodaฤ kilka ลyลผek wywaru grzybowego i 1-2 ลyลผki buลki tartej. Doprawiฤ pikantnie pieprzem i solฤ .
Ciasto na okoลo 120 uszek:
- 3 szklanki mฤ ki
- 1 szklanka ciepลej wody
- 1 ลyลผka masลa
- 1/2 ลyลผeczki soli
Wykonanie uszek:
- Mฤ kฤ z solฤ i ลyลผkฤ miฤkkiego masลa zalaฤ ciepลฤ wodฤ i wymieszaฤ. Wyrabiaฤ ciasto, aลผ bฤdzie gลadkie i elastyczne. Gdyby siฤ kleiลo podsypaฤ ostroลผnie mฤ kฤ . Ciasto musi byฤ miฤkkie.
- Delikatnie podsypujฤ c mฤ kฤ cienko rozwaลkowaฤ i pokroiฤ na kwadraty o boku 3-4 cm.
- Na ลrodek kaลผdego kwadratu kลaลฤ nadzienie, kwadraty zlepiaฤ po przekฤ tnej, a nastฤpnie zlepiฤ ze sobฤ dwa rogi podstawy utworzonego trรณjkฤ ta.
- Gotowaฤ w duลผej iloลci osolonej wody z dodatkiem 1 ลyลผki oleju, by uszka siฤ nie posklejaลy. Ugotowane rozkลadaฤ na tacce pojedynczฤ warstwฤ i przykryฤ w oczekiwaniu na podanie.
- Ugotowane uszka moลผna rรณwnieลผ mroziฤ.
- Podawaฤ z postnym barszczem wigilijnym.
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐