Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami

A po świętach trochę lżej i zdrowiej. Zwiększamy porcje witamin i soli mineralnych. Dzisiaj następna rozgrzewająca, pyszna zupa z marchewki i czerwonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tej kombinacji, gorąco polecam, bo ta prosta zupa to poezja smaku — kremowa, aromatyczna, do tego chrupiące grzanki — pycha.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g marchewki
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 mała cebula
  • 0,75-1 l bulionu warzywnego
  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 2 łyżki masła ghee
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz Cayenne

Wykonanie:

  • Obrać marchew i cebulę. Marchew pokroić w talarki, a cebulę w kostkę.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę. Dodać krążki marchewki oraz imbir i razem podsmażyć.
  • Na sitku pod bieżącą wodą wypłukać soczewicę i dorzucić do garnuszka.
  • Wlać gorący bulion i gotować 15-20 minut.
  • Zmiksować blenderem na gładki krem.
  • Kromki chleba pokroić w 1,5 cm paski, następnie w grubą kostkę. Delikatnie oprószyć pieprzem cayenne i podsmażyć na patelni.
  • Rozlać zupę do miseczek, posypać natką pietruszki i przybrać grzankami.

Życzę smacznego!

1 porcja to 9 g białka,15 g tłuszczu i 31 g węglowodanów = 302 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *