A po świętach trochę lżej i zdrowiej. Zwiększamy porcje witamin i soli mineralnych. O soczewicy pisałam już tutaj: klik. Dzisiaj następna rozgrzewająca, pyszna zupa z marchewki i czerwonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tej kombinacji gorąco polecam, bo ta prosta zupa to poezja
smaku - kremowa, aromatyczna, do tego chrupiące grzanki - pycha.
Składniki na 4 porcje:
500 g marchewki
120 g czerwonej soczewicy
20 g świezego imbiru
1 mała cebula
0,75-1 l bulionu warzywnego
2 kromki pieczywa razowego
2 łyżki masła ghee
natka pietruszki
sól, pieprz Cayenne
Wykonanie:
- Obrać marchew i cebulę. Marchew pokroić w talarki, a cebulę w kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę. Dodać krążki marchewki oraz imbir i razem podsmażyć.
- Na sitku pod bieżącą wodą wypłukać soczewicę i dorzucić do garnuszka.
- Wlać gorący bulion i gotować 15-20 minut.
- Zmiksować blenderem na gładki krem.
- Kromki chleba pokroić w 1,5 cm paski, następnie w grubą kostkę. Delikatnie oprószyć pieprzem cayenne i podsmażyć na patelni.
- Rozlać zupę do miseczek, posypać natką pietruszki i przybrać grzankami. Życzę smacznego!
1 porcja to 9 g białka,15 g tłuszczu i 31 g weglowodanów = 302 kcal
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!