A po ลwiฤtach trochฤ lลผej i zdrowiej. Zwiฤkszamy porcje witamin i soli mineralnych. Dzisiaj nastฤpna rozgrzewajฤ ca, pyszna zupa z marchewki i czerwonej soczewicy. Jeลli jeszcze nie prรณbowaลaล tej kombinacji, gorฤ co polecam, bo ta prosta zupa to poezja smaku โ kremowa, aromatyczna, do tego chrupiฤ ce grzanki โ pycha.
Skลadniki na 4 porcje:
- 500 g marchewki
- 120 g czerwonej soczewicy
- 20 g ลwieลผego imbiru
- 1 maลa cebula
- 0,75-1 l bulionu warzywnego
- 2 kromki pieczywa razowego
- 2 ลyลผki masลa ghee
- natka pietruszki
- sรณl, pieprz Cayenne
Wykonanie:
- Obraฤ marchew i cebulฤ. Marchew pokroiฤ w talarki, a cebulฤ w kostkฤ.
- W garnku, w ktรณrym bฤdziemy gotowaฤ zupฤ, rozgrzaฤ ลyลผkฤ masลa ghee i zeszkliฤ cebulฤ. Dodaฤ krฤ ลผki marchewki oraz imbir i razem podsmaลผyฤ.
- Na sitku pod bieลผฤ cฤ wodฤ wypลukaฤ soczewicฤ i dorzuciฤ do garnuszka.
- Wlaฤ gorฤ cy bulion i gotowaฤ 15-20 minut.
- Zmiksowaฤ blenderem na gลadki krem.
- Kromki chleba pokroiฤ w 1,5 cm paski, nastฤpnie w grubฤ kostkฤ. Delikatnie oprรณszyฤ pieprzem cayenne i podsmaลผyฤ na patelni.
- Rozlaฤ zupฤ do miseczek, posypaฤ natkฤ pietruszki i przybraฤ grzankami.
ลปyczฤ smacznego!
1 porcja to 9 g biaลka,15 g tลuszczu i 31 g wฤglowodanรณw = 302 kcal
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐