Natomiast w towarzystwie mleka kokosowego por zmienia się w prawdziwy delikates. Prezentowałam już na blogu duszonego pora w śmietanie ( link na górze postu),
jednak zamiana śmietany na mleko kokosowe całkowicie odmieniła nie tylko smak pora, ale i jego wartości odżywcze. Jest znakomity.
Składniki:
2 pory- bez górnych, mocno zielonych części
1/3-1/2 szklanki mleka kokosowego
sól, pieprz
zielona natka pietruszki
1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry
imbir - opcjonalnie
1 łyżka masła ghee
Wykonanie :
- odciąć korzonki, bardzo dokładnie wypłukać ziemię, która zebrała się pomiędzy liśćmi, aż do białej części. Najlepiej przeciąć go wzdłuż na pół, aż do białego miejsca i starannie umyć rozdzielając poszczególne warstwy. Odciąć zbyt dużą ciemnozieloną część i zużyc np. do zupy
- pory pokroić w 2 cm krążki, a imbir w drobną kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dołożyć imbir i pokrojonego pora. Przesmażyć kilka minut do momentu, aż por straci objetość
- wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry i pogotować kilka chwil. Jak mleko lekko zgęstnieje zdjąć patelnię z ognia. Dodać soli, pieprzu,posiekaną zieloną pietruszke i podawać.
UWAGI: bez dodatku pasty curry i imbiru jest równie pyszny.
Wówczas zamiast zielonej pietruszki dodaj koperek.
2 komentarzy
genialne połączenie!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka,dziekuje, i zgadzam sie z Toba calkowicie:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!