Por naleลผy do moich ulubionych zimowych warzyw. Nie tylko smaczny, zdrowy to bez specjalnego nakลadu pracy moลผesz przygotowaฤ z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania. Super do miฤs, ryb, jak rรณwnieลผ do wszystkich kaszowo โ kotlecikowych daล wegetariaลskich. Tym razem naprawdฤ light, bo w towarzystwie mleka kokosowego. Jeลli draลผni Ciฤ intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedzieฤ, ลผe po obrรณbce termicznej bardzo on ลagodnieje.
Natomiast w towarzystwie mleka kokosowego por zmienia siฤ w prawdziwy delikates.ย Prezentowaลam juลผ na bloguย duszonego pora w ลmietanie (link na gรณrze postu), jednak zamiana ลmietany na mleko kokosowe caลkowicie odmieniลa nie tylko smak pora, ale i jego wartoลci odลผywcze. Jest znakomity.ย
Skลadniki:
- 2 pory- bez gรณrnych, mocno zielonych czฤลci
- 1/3-1/2 szklanki mleka kokosowego
- sรณl, pieprz
- zielona natka pietruszki
- 1/3 ลyลผeczki czerwonej pasty curry
- imbir โ opcjonalnie
- 1 ลyลผka masลa ghee
Wykonanie:
- odciฤ ฤ korzonki, bardzo dokลadnie wypลukaฤ ziemiฤ, ktรณra zebraลa siฤ pomiฤdzy liลฤmi, aลผ do biaลej czฤลci. Najlepiej przeciฤ ฤ go wzdลuลผ na pรณล, aลผ do biaลego miejsca i starannie umyฤ rozdzielajฤ c poszczegรณlne warstwy. Odciฤ ฤ zbyt duลผฤ ciemnozielonฤ czฤลฤ i zuลผyฤ np. do zupy
- pory pokroiฤ w 2 cm krฤ ลผki, a imbir w drobnฤ kostkฤ. Rozgrzaฤ masลo na patelni, doลoลผyฤ imbir i pokrojonego pora. Przesmaลผyฤ kilka minut do momentu, aลผ por straci objฤtoลฤ
- wlaฤ mleko kokosowe, dodaฤ pastฤ curry i pogotowaฤ kilka chwil. Jak mleko lekko zgฤstnieje zdjฤ ฤ patelniฤ z ognia. Dodaฤ soli, pieprzu, posiekanฤ zielonฤ pietruszkฤ i podawaฤ.
SMACZNEGO!
UWAGI:
Bez dodatku pasty curry i imbiru jest rรณwnie pyszny. Wรณwczas zamiast zielonej pietruszki dodaj koperek.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐