Golonka gotowana w warzywach

Golonka to kontrowersyjny smakołyk. Polacy kochają jednak golonkę. Już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak, szczególnie środkowa cześć przedniej nogi. Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem, a i ja uwielbiam to mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, choć bardzo rzadko ją przygotowuję. Ten rarytas, który króluje w menu większości restauracji w 100 g ma około 300 kcal i zgubny wpływ na poziom naszego cholesterolu.
Spożycie golonki ma jednak i pozytywne strony.

Golonka to ścięgna i gruba skóra, która jest źródłem kolagenu i elastyny. Te z kolei mają korzystny wpływ na nasze stawy, stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza.
Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób, po prostu ugotowalam ją z warzywami i przyprawami. Czy wiecie, że dodatek czarnego pieprzu i goździków nieco niweluje niekorzystne działanie tłuszczu zawartego w golonce?

Składniki:

  • 1 spora tylna golonka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por
  • kilka gałązek lubczyku – opcjonalnie
  • 3 liście laurowe
  • 10-15 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • suszony majeranek
  • sól

WYKONANIE:

  • golonkę dokładnie umyć, pozbawić szczeciny i wymoczyć w zimnej wodzie przez około 30 minut
  • przygotować do gotowania duży garnek, tak by w czasie gotowania cała golonka była zanurzona. Zalać wodą, posolić i gotować około 3-3,5 godziny. Dodać do gotowania przyprawy: listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i gożdziki. Mięso jest miękkie, gdy odchodzi od kości
  • umyć, obrać warzywa. Dodać do golonki po 1 godzinie gotowania
  • wyłowić miękką golonkę, nie odsączać nadmiernie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać majerankiem – rozcierając go w palcach i papryką.
  • wstawić golonkę do piekarnika nagrzanego do 200° C i podpiec około 20 minut do zbrązowienia skórki
  • podawać na ogrzanym półmisku z musztardowym puree ziemniaczanym, z puree z grochu, chrzanem, ćwikłą, kapustą kiszoną lub zasmażaną i oczywiście zimnym piwem

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

UWAGI:

  1. Jeśli nie przeszkadza Ci zapach piwa (cała kuchnia pachnie piwem!!!), golonkę już w piekarniku, kilkakrotnie można podlać piwem. Skórka wówczas ładnie ściemnieje i stanie się chrupiąca. Szklaneczka piwa wystarczy
  2. Jak zrobić musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki ubić dodając gorące mleko i 2 łyżeczki musztardy. Gotowe i pasuje idealnie do golonki.
  3. Na pozostałym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupę pomidorową ( przepis tutaj: kilk ) lub krupnik. Jest to wyjątkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy na nim przygotowane są super smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *