Golonka to kontrowersyjny smakoลyk. Polacy kochajฤ
jednak golonkฤ. Juลผ w staropolskiej kuchni uchodziลa za przysmak, szczegรณlnie ลrodkowa czeลฤ przedniej nogi. Mรณj mฤ
ลผ jest zdeklarowanym jej fanem, a i ja uwielbiam to miฤciutkie, rozpลywajฤ
ce siฤ w ustach miฤso, choฤ bardzo rzadko jฤ
przygotowujฤ. Ten rarytas, ktรณry krรณluje w menu wiฤkszoลci restauracji w 100 g ma okoลo 300 kcal i zgubny wpลyw na poziom naszego cholesterolu.
Spoลผycie golonki ma jednak i pozytywne strony.
Golonka to ลciฤgna i gruba skรณra, ktรณra jest ลบrรณdลem kolagenu i elastyny. Te z kolei majฤ
korzystny wpลyw na nasze stawy, stan skรณry, wลosรณw i paznokci. Ponadto miฤso zawiera sporo biaลka witamin z grupy B i ลผelaza.
Golonkฤ przygotowaลam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposรณb, po prostu ugotowalam jฤ
z warzywami i przyprawami. Czy wiecie, ลผe dodatek czarnego pieprzu i goลบdzikรณw nieco niweluje niekorzystne dziaลanie tลuszczu zawartego w golonce?
Skลadniki:
- 1 spora tylna golonka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- por
- kilka gaลฤ zek lubczyku – opcjonalnie
- 3 liลcie laurowe
- 10-15 ziarenek czarnego pieprzu
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 goลบdziki
- czerwona sลodka papryka w proszku
- suszony majeranek
- sรณl
WYKONANIE:
- golonkฤ dokลadnie umyฤ, pozbawiฤ szczeciny i wymoczyฤ w zimnej wodzie przez okoลo 30 minut
- przygotowaฤ do gotowania duลผy garnek, tak by w czasie gotowania caลa golonka byลa zanurzona. Zalaฤ wodฤ , posoliฤ i gotowaฤ okoลo 3-3,5 godziny. Dodaฤ do gotowania przyprawy: listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i goลผdziki. Miฤso jest miฤkkie, gdy odchodzi od koลci
- umyฤ, obraฤ warzywa. Dodaฤ do golonki po 1 godzinie gotowania
- wyลowiฤ miฤkkฤ golonkฤ, nie odsฤ czaฤ nadmiernie. Uลoลผyฤ w naczyniu ลผaroodpornym, posypaฤ majerankiem – rozcierajฤ c go w palcach i paprykฤ .
- wstawiฤ golonkฤ do piekarnika nagrzanego do 200ยฐ C i podpiec okoลo 20 minut do zbrฤ zowienia skรณrki
- podawaฤ na ogrzanym pรณลmisku z musztardowym puree ziemniaczanym, z puree z grochu, chrzanem, ฤwikลฤ , kapustฤ kiszonฤ lub zasmaลผanฤ i oczywiลcie zimnym piwem
ลปYCZฤ SMACZNEGO !
UWAGI:
- Jeลli nie przeszkadza Ci zapach piwa (caลa kuchnia pachnie piwem!!!), golonkฤ juลผ w piekarniku, kilkakrotnie moลผna podlaฤ piwem. Skรณrka wรณwczas ลadnie ลciemnieje i stanie siฤ chrupiฤ ca. Szklaneczka piwa wystarczy
- Jak zrobiฤ musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki ubiฤ dodajฤ c gorฤ ce mleko i 2 ลyลผeczki musztardy. Gotowe i pasuje idealnie do golonki.
- Na pozostaลym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupฤ pomidorowฤ ( przepis tutaj: kilk ) lub krupnik. Jest to wyjฤ tkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy na nim przygotowane sฤ super smaczne.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐