Kotlety mielone z kaszą jaglaną

Połączenie kaszy jaglanej i mięsa mielonego znakomicie się sprawdziło już w nadziewanych bakłażanach. Nadzienie było soczyste, mięciutkie i bardzo smakowite. Dlatego pomyślałam, że tradycyjne mielone będą równie smaczne. Nie tylko smaczne, ale i  zdrowsze. Wszyscy wiemy, ile zdrowia wnosi kasza jaglana do naszego menu.

Mielone są pyszne i śmiało mogę powiedzieć, że dodatek kaszy jaglanej sprawił, że są o wiele smaczniejsze niż te z samego mięsa. Zachęcam zatem do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego
  • 1,5 szklanki ugotowanej szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • masło ghee do smażenia

 Wykonanie:

  • mięso umyć, pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w gorącej wodzie lub mleku, odcisnąć. Mięso zemleć, dodać do mielenia namoczoną bułkę
  • cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na patelni, bez zrumieniania
  • do zmielonej masy dodać jajko oraz ugotowaną kaszę jaglaną (ugotuj na śniadanie podwójną porcję jaglanki, a skrócisz czas przygotowania kotlecików). Mocno przyprawić solą i pieprzem. Możesz dodać ulubione zioła
  • z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi  formować owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym maśle z obu stron na złoty kolor

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *