Połączenie kaszy jaglanej i mięsa mielonego znakomicie się sprawdziło już w nadziewanych bakłażanach - klik. Nadzienie było soczyste, mięciutkie i bardzo smakowite. Dlatego pomyślalam, że tradycyjne mielone będą równie smaczne. Nie tylko smaczne, ale i zdrowsze.
Ile zdrowia wnosi kasza jaglana do naszego menu wiemy wszyscy, a jak najlepiej ugotować kaszę dowiesz się tutaj: klik.
Mielone są pyszne i śmiało mogę powiedzieć, że dodatek kaszy jaglanej sprawił, że są o wiele smaczniejsze niż te z samego mięsa. Zachęcam zatem do wypróbowania przepisu.
Składniki:
750 g mięsa mielonego
1,5 szklanki ugotowanej szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
1 czerstwa bułeczka
pieprz, sól
bułka tarta
masło ghee do smażenia
Wykonanie:
- mięso umyć, pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w gorącej wodzie lub mleku, odcisnąć. Mięso zemleć, dodać do mielenia namoczoną bułkę
- cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na patelni, bez zrumieniania
- do zmielonej masy dodać jajko oraz ugotowaną kaszę jaglaną (ugotuj na śniadanie podwójną porcję jaglanki, a skrócisz czas przygotowania kotlecików). Mocno przyprawić solą i pieprzem. Możesz dodać ulubione zioła
- z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym maśle z obu stron na złoty kolor
2 komentarzy
Piękne zdjęcia. Zabieram sie za wypróbowanie przepisu :)
OdpowiedzUsuńa jak ugotować szklankę? :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!