Bakłażan zapiekany z kaszą krakowską i boczkiem

Bakłażan zapiekany „po polsku”, ponieważ użyłam do zapiekania drobnej krakowskiej kaszy jęczmiennej i boczku. Została mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia, a mąż podrzucił pomysł z boczkiem. Wyszło smacznie.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 torebka ugotowanej kaszki krakowskiej
  • 150 g boczku surowego
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 jajko
  • dowolne zioła — u mnie oregano i tymianek
  • pieprz
  • ewentualnie sól
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee
  • ser mozzarella lub parmezan

Wykonanie:

  • bakłażany przekrój na pół. Miąższ delikatnie natnij w kratkę. Ułóż je na blaszce, posmaruj oliwą, posól, posyp pieprzem i wstaw na 20 minut do piekarnika. Piecz w 200°C, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Ostudź, usuń delikatnie miąższ (najlepiej zrobić to wywracając bakłażana  na „lewą stronę” i ściąć miąższ pocięty w kratkę nożem), tak by nie uszkodzić skórki
  • boczek pokroić w małą kostkę
  • na patelni umieścić pokrojoną w kosteczkę cebulę, ząbek czosnku i pokrojony boczek. Smażyć, aż boczek straci surowy charakter, ale go nie przypiekać na brązowo
  • kaszę połączyć z zawartością patelni, dodać pokrojone oliwki, zioła, papryczkę chilli, jajko oraz pieprz. Dokładnie wymieszać
  • farszem wypełnić połówki bakłażanów, ułożyć na blaszce. Na górze ułożyć plasterki mozzarelli lub innego sera. Zapiekać około 20 minut w 200°C

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *