Risotto z zielonego orkiszu i ananasa

Zapraszam na pyszne risotto, tym razem z zielonym orkiszem, zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej. Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Wegetarianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.

Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej, posiada już wszystkie składniki odżywcze, a jeszcze niewiele skrobi, zatem i niewiele kalorii.

Dzisiejsze risotto: zielony orkisz z ananasem, marchewką, porem i orzechami nerkowca smakuje doskonale. Danie bardzo proste do przygotowania, jestem pewna, że podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 300 g ziaren zielonego orkiszu
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina — opcjonalnie
  • bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/2 ananasa
  • około 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki masła
  • około 100 g  startego parmezanu

Wykonanie:

  • zielony orkisz opłukać na sicie
  • obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać orkisz, obsmażyć, posolić, przyprawić pieprzem, podlać winem. Gdy wino odparuje dolewać porcjami bulion warzywny. Gotować do miękkości około 30 minut
  • w międzyczasie obrać marchew i pokroić w drobną kostkę. Po 20 minutach dodać do gotującego się risotta. Pora umyć i pokroić w drobne krążki. Ananasa obrać, usunąć głąb i pokroić w kostkę. Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania
  • orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru. Resztę masła i parmezanu wmieszać do risotta i serwować

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *