Zapraszam na pyszne risotto, tym razem z zielonym orkiszem, zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej. Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku. Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej, posiada już wszystkie składniki odżywcze, a jeszcze niewiele skrobii, zatem i niewiele kalorii.
Dzisiejsze risotto: zielony orkisz z ananasem, marchewką, porem i orzechami nerkowca smakuje doskonale. Danie bardzo proste do przygotowania, jestem pewna, że podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
1 cebulka
1 ząbek czosnku
100 ml białego wina-opcjonalnie
bulionu warzywnego
2 marchewki
1/2 pora
1/2 ananasa
około 100 g orzechów nerkowca
2 łyżki masła
około 100 g startego parmezanu
Wykonanie:
- zielony orkisz opłukać na sicie
- obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać orkisz, obsmażyć, posolić przyprawić pieprzem, podlać winem. Gdy wino odparuje dolewać porcjami bulion warzywny. Gotować do miękkości około 30 minut
- w międzyczasie obrać marchew i pokroić w drobną kostkę. Po 20 minutach dodać do gotującego się risotta. Pora umyć i pokroić w drobne krążki. Ananasa obrać, usunąć głąb i pokroić w kostkę. Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania
- orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru. Resztę masła i parmezanu wmieszać do risotta i serwować

0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!