Zapraszam na pyszne risotto, tym razem z zielonym orkiszem, zamiast ryลผu (Grรผnkern) w roli gลรณwnej. Zielonego orkiszu nie moลผe zabraknฤ
ฤ w zdrowej kuchni. Wegetarianie i weganie znajฤ
doskonale te smaczne ziarenka o sลodko-orzechowym smaku.
Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzaลoลci mlecznej, posiada juลผ wszystkie skลadniki odลผywcze, a jeszcze niewiele skrobi, zatem i niewiele kalorii.
Dzisiejsze risotto: zielony orkisz z ananasem, marchewkฤ
, porem i orzechami nerkowca smakuje doskonale. Danie bardzo proste do przygotowania, jestem pewna, ลผe podbije kubki smakowe niejednego miฤsoลผercy. Zapraszam do przepisu.
Skลadniki:
- 300 g ziaren zielonego orkiszu
- 1 cebulka
- 1 zฤ bek czosnku
- 100 ml biaลego wina โ opcjonalnie
- bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/2 ananasa
- okoลo 100 g orzechรณw nerkowca
- 2 ลyลผki masลa
- okoลo 100 gย startego parmezanu
Wykonanie:
- zielony orkisz opลukaฤ na sicie
- obraฤ cebulฤ i czosnek. Pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ. Na rozgrzanej patelni zeszkliฤ cebulฤ z czosnkiem, dodaฤ orkisz, obsmaลผyฤ, posoliฤ, przyprawiฤ pieprzem, podlaฤ winem. Gdy wino odparuje dolewaฤ porcjami bulion warzywny. Gotowaฤ do miฤkkoลci okoลo 30 minut
- w miฤdzyczasie obraฤ marchew i pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ. Po 20 minutach dodaฤ do gotujฤ cego siฤ risotta. Pora umyฤ i pokroiฤ w drobne krฤ ลผki. Ananasa obraฤ, usunฤ ฤ gลฤ b i pokroiฤ w kostkฤ. Pora i ananasa dodaฤ do risotta 5 minut przed koลcem gotowania
- orzechy posiekaฤ i skarmelizowaฤ na patelni na 1 ลyลผce masลa z 1 ลyลผkฤ cukru. Resztฤ masลa i parmezanu wmieszaฤ do risotta i serwowaฤ
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐