Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Kasza gryczana — pełna smaku i aromatu kasza była najwyżej ceniona w kuchni staropolskiej. Nic dziwnego, bo jest nie tylko najzdrowsza wśród kasz, ale i bardzo smaczna. Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko, jako dodatek obiadowy, zrób z niej po prostu kotleciki.

Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy. Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok, dodaj ugotowaną kaszę i gotowe. Do tego ulubiony sos, surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy.

Składniki:

  • 150-200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • olej do smażenia
  • tarta bułka do obtoczenia

Wykonanie:

  • ugotuj kaszę wg wskazań na opakowaniu (użyłam kaszy z woreczków). Odstaw do przestudzenia
  • zeszklij na tłuszczu drobno posiekaną cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki i duś, aż odparuje cały płyn z patelni
  • przestudzoną kaszę połącz z grzybami i cebulą, dodaj sól, pieprz, jajka, kaszę manną i dokładnie wyrób masę. Odstaw na 30 minut do lodówki, będzie łatwiej formować kotlety
  • zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z pikantnymi sosami i  surówką

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *