Kasza gryczana - pełna smaku i aromatu kasza była najwyżej ceniona w kuchni staropolskiej. Nic dziwnego, bo jest nie tylko najzdrowsza wśród kasz, ale i bardzo smaczna. Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko jako dodatek obiadowy zrób z niej po prostu kotleciki.
Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy. Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok, dodaj ugotowaną kaszę i gotowe. Do tego ulubiony sos, surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy.
Składniki:
150-200 g ugotowanej kaszy gryczanej
150 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
2 jajka
2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
olej do smażenia
tarta bułka do obtoczenia
Wykonanie:
- ugotuj kaszę wg wskazań na opakowaniu (użyłam kaszy z woreczków). Odstaw do przestudzenia
- zeszklij na tłuszczu drobno posiekaną cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki i duś, aż odparuje cały płyn z patelni
- przestudzoną kaszę połącz z grzybami i cebulą, dodaj sól, pieprz, jajka, kaszę manną i dokładnie wyrób masę. Odstaw na 30 minut do lodówki, będzie łatwiej formować kotlety
- zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z pikantnymi sosami i surówką
7 komentarzy
uwielbiam kasze gryczaną pod każdą postacią, a to świetna propozycja na jej wykorzystanie! :)
OdpowiedzUsuńMmm...każde urozmaicenie to miła odmiana:)
UsuńMy też kochamy gryczankę, choć przyznam, że najbardziej taką białą, niepaloną. A najlepsze na świecie są właśnie takie kotleciki, tylko ja robię je z dodatkiem białego twarogu. Mmm... Przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię zestawienie kaszy gryczanej z twarogiem, muszę spróbować w kotlecikach. Do tej pory stosowałam je tylko jako pierogowe nadzienie:)
Usuńten przepis to zupełnie nowa odsłona kaszy gryczanej, zadowoli nawet wybrednych ;p
OdpowiedzUsuńehh nie lubie kaszy gryczanj i pieczarek, co za nieszczescie:D
OdpowiedzUsuńNie da się lubić wszystkigo. Kaźdy ma swoją czarną listę:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!