Jak każdego roku, poszukuję przed Świętami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewiekim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów.
W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej cukru. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli orzechów i czekolady. Zapraszam do przepisu !
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
150 g ksylitolu/cukru pudru
200 g masła
4 jajka L
50 g mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10g
dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej + 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy wymieszać z czekoladą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
- masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać
- ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce
- śmietanę kremówkę doprowadzic do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować przestudzoną babkę
15 komentarzy
Orzech + czekolada = smak ferrero rocher. Czy tak jest i w tym wypadku ? :) Chętnie bym wypróbowała ;)
OdpowiedzUsuńUpiecz, a smak Cię nie zawiedzie:) Aromatyczne, uprażone orzechy i dużo czekolady, babka jest pyszna:) Ale smak ferrero rocher ? Trudno porównywać, są to tak różne tekstury :)
UsuńSuper wygląda, zapewne też i smakuje:) Zapisuję by mogła ją sama upiec:)
OdpowiedzUsuńDzięki, smakuje super :) Bardzo polecam :)
UsuńA ile tych jajek?
OdpowiedzUsuńSorry, już dopisuję - 4 jajka:)
UsuńO! Zapisuję przepis - podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńJak wynalazłam przepis od razu zabrałam się do pieczenia, jest świetna:)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńBabeczka śliczna. Chciałam zapytać gdzie kupuje się takie zajączki cukrowe?
Kasiu, dziękuję:) Niestety zajączki nie są z cukru, sama szukałam cukrowych lub marcepanowych i niestety nie znalazłam. Widziałam je tylko w magazynach na zdjęciach. Chociaż może też były z porcelany jak moje?
UsuńSą śliczne i naprawdę dodają uroku babeczce. Pozdrawiam
UsuńWitam czy orzechy laskowe można zastąpić włoskimi?
OdpowiedzUsuńTak można:) To inny smak, ale też smacznie:)
UsuńWitam, a ile mąki i jaką dodać? W składnikach jest tylko mąka ziemniaczana, a poniżej że mąkę przesiać...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Mąkę zastępują mielone orzechy laskowe:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!