Jak każdego roku, poszukuję przed Świętami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M. Łebkowskiego z „Przysmaków polskiego stołu”.
Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewielkim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej cukru. Babka jest bardzo łatwa i nie ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli orzechów i czekolady. Zapraszam do przepisu !
Składniki:
- 250 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g ksylitolu/cukru pudru
- 200 g masła
- 4 jajka L
- 50 g mączki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10 g
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy wymieszać z czekoladą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
- masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać
- ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce
- śmietanę kremówkę doprowadzić do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować przestudzoną babkę
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂