Zakwas orkiszowy na biały barszcz wielkanocny

Na barszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwasu mąkę pszenną, ale orkiszową z otrębami.

Pewnie teraz zastanawiasz się, jaka jest właściwie różnica między żurkiem a białym barszczem. Użycie mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją żurku.

To jego świąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej mąki pszennej.
Zakwas na barszcz biały jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych. Przygotowanie jest łatwe i nie powinno przysporzyć problemów nawet początkującym kuchcikom. Zachęcam, bo warto!

Składniki:

  • 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowe
  • 500-600 ml wody
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zakwasu chlebowego — opcjonalnie

Wykonanie:

  • do wyparzonego słoika wsypać mąkę. Zalać przegotowaną, lekko przestudzoną wodą i dokładnie wymieszać rózgą
  • dodać listki laurowe, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku
  • zakręcić słoik wieczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Gdy dodasz łyżeczkę zakwasu chlebowego, czyli zaszczepisz go bakteriami kwasu mlekowego, będzie gotowy 1-2 dni wcześniej. Bez tego też się uda, lecz potrwa nieco dłużej. Raz dziennie zamieszaj zawartość słoika. Długość procesu kiszenia zależy w głównej mierze od temperatury panującej w pomieszczeniu
  • gdy uzyska charakterystyczny przyjemny kwaśny smak, jest gotowy i możesz na nim ugotować barszcz

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *