Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami

Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki.

Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzający pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 40 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła + do wysmarowania formy
  • 70 g suszonych śliwek
  • 5 cl rumu lub koniaku
  • 15-19 migdałów
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży-5 g
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • suche składniki poza śliwkami i migdałami wymieszać w misce. Dolać podgrzane mleko i wymieszać 6-8 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Dodać pokrojone w małe kawałki miękkie masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce
  • śliwki pokroić w kostkę, zalać rumem i pozostawić na całą noc
  • foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1 migdale
  • wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszać ze śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosło
  • piekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować mlekiem i piec  30 minut
  • pierwsze 10 minut studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć z formy i studzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *