Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki.
Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzający pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 40 g cukru
- 125 ml mleka
- 60 g masła + do wysmarowania formy
- 70 g suszonych śliwek
- 5 cl rumu lub koniaku
- 15-19 migdałów
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży-5 g
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- suche składniki poza śliwkami i migdałami wymieszać w misce. Dolać podgrzane mleko i wymieszać 6-8 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Dodać pokrojone w małe kawałki miękkie masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce
- śliwki pokroić w kostkę, zalać rumem i pozostawić na całą noc
- foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1 migdale
- wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszać ze śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosło
- piekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować mlekiem i piec 30 minut
- pierwsze 10 minut studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć z formy i studzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂