Paprykarz — karkówka z pieczarkami i papryką

Karkówka w delikatnym pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikantna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych.

Dla jednych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe.

Składniki:

  • 70 dkg wieprzowej karkówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 200 g pieczarek
  • 1-2 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku — opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana
  • szczypiorek lub inna zielenina

Wykonanie:

  • umyte mięso pokroić w grubą kostkę. Oprószyć mąką i papryką, następnie zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, lepiej mięso obsmażyć w dwóch turach. Apetycznie przyrumienione mięso to gwarant dobrego smaku całej potrawy
  • oczyścić pieczarki, pokroić na ćwiartki. Obrać paprykę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Obrać cebulę i pokroić w piórka
  • dodać cebulę do posmażonego mięsa, dolać wodę i dusić do miękkości około 45 minut. 15 pod koniec dołożyć przygotowaną paprykę i pieczarki
  • do miękkiego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, podprawić śmietaną
  • podawać posypany zieleniną z kluskami, kaszą lub pyzami i surówką

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *