Pasta kanapkowa tuńczyk i awokado

Super zdrowe awokado i uniwersalny tuńczyk to składniki dzisiejszej pasty kanapkowej. Tuńczyka jedzmy raczej okazjonalnie ze względu na obecność rtęci, choć ponoć „zapuszkowany” ma jej dużo mniej niż świeży. Awokado to już samo zdrowie. To najkaloryczniejszy owoc, zawiera spore ilości tłuszczu, ale z dużą ilością kwasów oleinowych, które chronią serce i obniżają cholesterol. Jeden średni owoc to 41 g tłuszczu i 430 kcal.

Można nim smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale dużo, dużo zdrowiej. Dzięki obecności tłuszczu cenne składniki są lepiej przyswajalne, a ma ich całkiem sporo. Witaminy C, E, A, K i z grupy B, magnez, wapń, fosfor, miedź i znaczne ilości potasu (dużo więcej niż banany). Ogrom antyoksydantów: luteina, zeaksantyna, likopen, czyni z awokado „superfood”.

Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego tuńczyka z maślanym, tłustym awokado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu.  Polecam!

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 awokado
  • czerwony pieprz
  • sól
  • sok z cytryny lub limonki
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • tuńczyka odsączyć z zalewy
  • awokado przeciąć wzdłuż na pół, przekręcić i usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do miseczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Wymieszać z tuńczykiem przy pomocy widelca lub najlepiej blenderem
  • doprawić solą do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *