Quinoa na śniadanie. Jak ugotować quinoa

Śniadanie z kaszą quinoa to solidna porcja energii na cały dzień. Quinoa to mnóstwo mikroelementów i witamin plus ulubione sezonowe owoce, które zwielokrotnią zawartość zdrowych składników. Świetna śniadaniowa alternatywa dla kaszy jaglanej i płatków owsianych.

Quinoa – właściwości

Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański nie jest typem zboża, należy do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak.

Quinoa zawiera komplet aminokwasów egzogennych, jest więc idealnym pokarmem dla wegetarian, wegan i małych dzieci.

Nie zawiera glutenu i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest bardzo bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera sporo witamin z grupy B, witaminę E, zdrowe kwasy omega 3 i błonnik, który oczyszcza organizm z toksyn.

Quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko, co ważniejsze wapń z komosy ryżowej jest łatwiej przyswajalny niż wapń z mleka. Idealna zatem dla osób z nietolerancją laktozy. Jest zasadotwórcza i to dodatkowo podkreśla jej walory zdrowotne.

Nasiona quinoa zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (dominuje kwercetyna i kampferol) o działaniu antyoksydacyjnym. Tradycyjne zboża nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę wyjątkową.

Oprócz wszystkich posiadanych zalet jest wyjątkowo smaczna i delikatna, także bez trudu włączysz ją do diety.

Kasza quinoa – jak ugotować?

  • Przed gotowaniem należy kaszę dokładnie wypłukać, a jeszcze lepiej przelać wrzątkiem na sitku, by pozbawić ją goryczki.
  • 1 szklankę quinoa zalać 2,5 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut. W czasie gotowanie nie mieszać. Kasza podczas gotowania wytworzy podobne „kominy” jak kasza jaglana. Po zdjęciu z ognia pozostawić jeszcze na 5 minut, by doszła.

Składniki na śniadaniową porcję:

  • porcja ugotowanej kaszy quinoa
  • dowolna ilość ulubionych bakalii, orzechów
  • dowolna ilość sezonowych owoców
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 banana

Kaszę nałożyć do miseczek. Dodać syrop z agawy plus cynamon i kardamon. Posiekać ulubione bakalie i orzechy. Dodać sezonowe owoce i banana pokrojonego w plasterki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *