Tradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze.
Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne, bo delikatna zalewa octowa nie zabija pysznego smaku smażonych rybek, te dwa smaki łączą się bardzo harmonijnie i przenikają wzajemnie. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis, śledzie są przepyszne!
Składniki:
około 2 kg śledzi - 18 sztuk
3 słoiki a`750 ml
1200 ml wody
250 ml octu 10% lub 100 ml 25 %
3 listki laurowe
6-9 ziarenek ziela angielskiego
1-2 łyżki gorczycy
10 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli
1-2 cebule
1-2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól
Wykonanie:
- śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku
- ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik
- w międzyczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia
- przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami do góry. Przeciętnie w słoiku mieści się 6 śledzi. Cebulę i przyprawy z zalewy podzielić na 3 słoiki i zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do lodówki. Pozostawić 1-2 dni by smaki się przegryzły
- śledzie przechowywałam w lodówce najdłużej ponad miesiąc (zrobiłam wówczas naprawdę sporą ilość słoików), czy można dłużej niestety nie wiem. Mogę tylko powiedzieć, że śledzie w słoikach zamknęły się same i były jak zapasteryzowane
Uwagi: zamiast w jajku i bułce tartej śledzie można obtoczyć w samej mące. Są równie smaczne i na pewno dużo mniej kaloryczne.
2 komentarzy
Kiedyś ktoś mnie poczęstował takimi śledziami. Były pyszne. Zastanawiam się czy można by zastąpić ocet spirytusowy octem jabłkowym.
OdpowiedzUsuńMożna, ale musisz zwiększyć ilość octu, bo jabłkowy jest około 6%:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!