Śledź smażony w zalewie octowej

Tradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze.

Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne, bo delikatna zalewa octowa nie zabija pysznego smaku smażonych rybek, te dwa smaki łączą się bardzo harmonijnie i przenikają wzajemnie. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis, śledzie są przepyszne!

Składniki:

  • około 2 kg śledzi – 18 sztuk
  • 3 słoiki a`750 ml
  • 1200 ml wody
  • 250 ml octu 10% lub 100 ml 25 %
  • 3 listki laurowe
  • 6-9 ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki gorczycy
  • 10 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 cebule
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól

Wykonanie:

  • śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku
  • ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone śledzie odkładać na papierowy ręcznik
  • w międzyczasie przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki cebulę. Odstawić do wystudzenia
  • przestudzone śledzie układać w słojach ogonkami do góry. Przeciętnie w słoiku mieści się 6 śledzi. Cebulę i przyprawy z zalewy podzielić na 3 słoiki i zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do lodówki. Pozostawić 1-2 dni by smaki się przegryzły
  • śledzie przechowywałam w lodówce najdłużej ponad miesiąc (zrobiłam wówczas naprawdę sporą ilość słoików), czy można dłużej niestety nie wiem. Mogę tylko powiedzieć, że śledzie w słoikach zamknęły się same i były jak zapasteryzowane

SMACZNEGO!

Uwagi:
Zamiast w jajku i bułce tartej, śledzie można obtoczyć w samej mące. Są równie smaczne i na pewno dużo mniej kaloryczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *