Sernik z jagodami i mascarpone

Kremowy sernik z dużą ilością jagód i spodem z dodatkiem orzeszków pistacjowych — idealny sernik na lato. Cudownie kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone. Wyjątkowo krótki czas pieczenia jak na sernik, bo tylko 30 minut zachęca do wypróbowania. Przepis bardzo prosty, na pewno Cię nie zawiedzie.

Składniki na spód:

  • 80 g obranych orzeszków pistacjowych
  • 80 g sucharków pełnoziarnistych
  • 60 g masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej/ Mondaminy
  • 2 jajka
  • esencja waniliowa

Dodatkowo:

  • 2 szklanki jagód

Wykonanie:

  • obrane ze skorupek orzeszki, sucharki i zimne masło umieścić w kielichu blendera i zmiksować do dowolnej konsystencji. Zmieliłam dość grubo. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i ucisnąć łyżką
  • wszystkie składniki na masę serową wymieszać przy pomocy miksera, następnie wylać na przygotowany spód. Na górę wysypać połowę jagód
  • sernik piec w 180`C 30- 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości użytej foremki. Im większa średnica, tym krótszy czas pieczenia. Studzić na kratce. Najsmaczniejszy schłodzony w lodówce. Przed podaniem na serniku rozsypać resztę jagód

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *