Domowa vegeta

Vegeta — szybki warzywny bulion w proszku jest nieodzowny, bo bez bulionu nie ma kuchni. Używamy go prawie codziennie, to podstawa zup, sosów, dodatek do dań duszonych. Nie zawsze mamy czas, by ugotować esencjonalny bulion, dlatego ten w proszku jest niezastąpiony. Samodzielnie przygotowany w domu, to przede wszystkim zero chemii, samo zdrowie.

Buliony sklepowe, nawet bio zawierają i glutaminian sodu i syrop glukozowo-fruktozowy, choć etykieta zapewnia nas o super zdrowym produkcie. Z suszeniem warzyw jest sporo zachodu, ale akurat ten etap można spokojnie pominąć, ponieważ bez problemu kupisz suszone warzywa kompletnie bez żadnych dodatków. Jeśli kupujesz gotową mieszankę, wybierz tą z dodatkiem pasternaku. To aromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu.

Pokusiłam się o dodatek kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również imbir i gałkę muszkatołową, bo te dwie przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance.

Składniki:

  • 100 g suszonych warzyw
  • 4 łyżeczki soli kamiennej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego — opcjonalnie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • suszone warzywa umieścić w kielichu blendera i zmiksować
  • dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Przesypać mieszankę do słoiczka posiadającego szczelne zamknięcie i gotowe. Używać w razie potrzeby!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *