Vegeta โ szybki warzywny bulion w proszku jest nieodzowny, bo bez bulionu nie ma kuchni. Uลผywamy go prawie codziennie, to podstawa zup, sosรณw, dodatek do daล duszonych. Nie zawsze mamy czas, by ugotowaฤ esencjonalny bulion, dlatego ten w proszku jest niezastฤ
piony. Samodzielnie przygotowany w domu, to przede wszystkim zero chemii, samo zdrowie.
Buliony sklepowe, nawet bio zawierajฤ
i glutaminian sodu i syrop glukozowo-fruktozowy, choฤ etykieta zapewnia nas o super zdrowym produkcie. Z suszeniem warzyw jest sporo zachodu, ale akurat ten etap moลผna spokojnie pominฤ
ฤ, poniewaลผ bez problemu kupisz suszone warzywa kompletnie bez ลผadnych dodatkรณw. Jeลli kupujesz gotowฤ
mieszankฤ, wybierz tฤ
z dodatkiem pasternaku. To aromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu.
Pokusiลam siฤ o dodatek kurkumy, a poniewaลผ jej zdrowotne dziaลanie 200- krotnie zwiฤksza papryka i ta znalazลa siฤ w mieszance. Dodaลam rรณwnieลผ imbir i gaลkฤ muszkatoลowฤ
, bo te dwie przyprawy wystฤpowaลy w gotowej, mojej ulubionej mieszance.
Skลadniki:
- 100 g suszonych warzyw
- 4 ลyลผeczki soli kamiennej
- 1 ลyลผeczka cukru trzcinowego โ opcjonalnie
- 1 ลyลผeczka kurkumy
- 0,5 ลyลผeczki papryki ostrej
- 0,5 ลyลผeczki imbiru
- 1/4 ลyลผeczki gaลki muszkatoลowej
Wykonanie:
- suszone warzywa umieลciฤ w kielichu blendera i zmiksowaฤ
- dodaฤ pozostaลe przyprawy i wymieszaฤ. Przesypaฤ mieszankฤ do sลoiczka posiadajฤ cego szczelne zamkniฤcie i gotowe. Uลผywaฤ w razie potrzeby!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐