Nalewka z płatków róży

Nalewka z płatków róży i przepis na cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu.  Nalewka została właśnie przefiltrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy.

W grudniu nastąpi degustacja trunku. Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga cierpliwości. W zimowe wieczory z pewnością docenimy jej smak.

Składniki:

  • 300 g płatków róży
  • 150 g cukru
  • 200 ml wódki
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

  • zerwać same płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte. Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy cukrem. Masę zalać wódką, tak by przykryć płatki. Zakręcić i odstawić na 2 miesiące, by alkohol wyciągnął z płatków co najlepsze. Płatki będą powoli tracić kolor
  • po 2 miesiącach nalew przefiltrować, zlać do butelki. Zmacerowane płatki umieścić w garnuszku dodać 50 g cukru, wodę i zagotować. Odszumować i przestudzić. Przecedzić przez sitko i połączyć z nalewem. Butelki przechowywać w ciemnym miejscu następne 3 miesiące

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *