Nalewka z płatków róży i przepis na cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu. Nalewka została właśnie przefiltrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy.
W grudniu nastąpi degustacja trunku. Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga cierpliwości. W zimowe wieczory z pewnością docenimy jej smak.
Składniki:
- 300 g płatków róży
- 150 g cukru
- 200 ml wódki
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
- zerwać same płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte. Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy cukrem. Masę zalać wódką, tak by przykryć płatki. Zakręcić i odstawić na 2 miesiące, by alkohol wyciągnął z płatków co najlepsze. Płatki będą powoli tracić kolor
- po 2 miesiącach nalew przefiltrować, zlać do butelki. Zmacerowane płatki umieścić w garnuszku dodać 50 g cukru, wodę i zagotować. Odszumować i przestudzić. Przecedzić przez sitko i połączyć z nalewem. Butelki przechowywać w ciemnym miejscu następne 3 miesiące
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂