Domowy makaron orkiszowy

Domowy makaron, wiadomo – najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu.

Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukować w domu:

  • fettuccine – grubość pasków 3-4 mm
  • tagliatelle – grubość pasków 8 mm
  • pappardelle – grubość pasków 2-3 cm.

Jeżeli używasz maszynki do makaronu, zamiast wody dodaj olej lub dodatkowe żółtko na 100 g mąki. Makaron dużo łatwiej rolować, ponieważ się nie skleja. Dużo szybciej jest gotowy do cięcia, bo wystarczy 10 minut suszenia.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki wody/2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut
  • podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócić
  • przeschnięte placki lekko oprószyć mąką i pokroić w paski. Ułożyć jeden na drugim nie za dużo, najlepiej 4-6 warstw i pokroić w poprzek wg przeznaczenia. 
  • Jeśli chcemy długi makaron zwijamy rozwałkowny placek w luźny rulon i kroimy. Szerokość wstążek ustalamy wg zapotrzebowania. Następnie należy chwycić za koniec każdej wstążki i potrząsnąć, aż się rozwinie. Potem złapać kilka wstążek razem, luźno zwinąć w gniazdka i tak zostawić do przesuszenia 
  • gotować w dużej ilości osolonej wody, dosłownie – 1-2 minuty od wypłynięcia

Uwagi:

Aby makaron nie kleił się podczas gotowania, należy do wody dodać łyżkę oleju lub masła. Przelewanie ugotowanego makaronu wodą ma celu wypłukanie krochmalu, ponieważ niespłukany krochmal powoduje sklejanie się makaronu. Domowy przesuszony makaron można przechowywać do kilku miesięcy.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *