Domowy makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu.
Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukowć w domu
- fettuccine - grubość pasków 3-4 mm
- pappardelle - grubość pasków 2-3 cm.
Jeżli używasz maszynki do makaronu, zamiast wody dodaj olej lub dodatkowe żółtko na 100 g mąki. Makaron dużo łatwiej rolować, ponieważ się nie skleja. Dużo szybciej jest gotowy do cięcia, bo wystarczy 10 minut suszenia.
Składniki:
200 g mąki orkiszowej
2 jajka
2-4 łyżki wody/2 łyżki oleju
szczypta soli
Wykonanie:
- na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut
- podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócić
- przeschnięte placki lekko oprószyć mąką i pokroić w paski. Ułożyć jeden na drugim nie za dużo, najlepiej 4-6 warstw i pokroić w poprzek wg przeznaczenia.
- Jeśli chcemy długi makaron zwijamy rozwałkowny placek w luźny rulon i kroimy. Szerokość wstążek ustalamy wg zapotrzebowania. Następnie należy chwycić za koniec każdej wstążki i potrząsnąć, aż się rozwinie. Potem złapać kilka wstążek razem, luźno zwinąć w gniazdka i tak zostawić do przesuszenia
- gotować w dużej ilości osolonej wody, dosłownie - 1-2 minuty od wypłynięcia
Przelewanie ugotowanego makaronu wodą ma celu wypłukanie krochmalu,
ponieważ niespłukany krochmal powoduje sklejanie się makaronu.
Domowy przesuszony makaron można przechowywac do kilku miesięcy.
SMACZNEGO !
16 komentarzy
Nigdy nie robilam domowego makaronu i pierogow:-P. Kiedys wszystko mi sie posklejalo i sie zrazilam. A tak uwielbiam domowy makaron,zwlaszcza orkiszowy. Zawsze ktos sie znajdzie i mnie wyreczy;-). Musze sprobowac jeszcze raz. W razie porazki,poprosze Ciebie o przesylke makaronu;-). Wyglada super apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Nie ma sie co zrażać, tylko próbować dalej. Daj mu przeschnąć, a nic Ci się nie poskleja. W razie czego służę przwsyłką :-) Pozdrawiam:)
Usuńgenialny przepis. pamiętam jak mama w dzieciństwie robiła domowy makaron jajeczny i był tak pyszny, może teraz i ja się nauczę :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobisz tak samo pyszny:)
UsuńA czy można odrazu po zrobieniu go ugotowac?
OdpowiedzUsuńA czy po zrobieniu można od razu go ugotowac, czy trzeba odczekać te 2 godziny?
OdpowiedzUsuńMożna od razu, oby się tylko nie kleił:)
UsuńZ jakiego typu mąki orkiszowej wyjdzie najleprzy makaron
OdpowiedzUsuńOrkiszowa 700 lub 630 jest idealna:) Jeśli pytasz o najzdrowszy to pełnoziarnista 2ooo:)
UsuńTrafiłam tu szukając makaronu z mąki orkiszowej przy okazji znalazłam
OdpowiedzUsuńcudowny blog z ciekawymi przepisami . Na pewno będę gościć tu długo długo długo. Ale przy okazji mam pytanko czy w tej wersji makaron można kroić
maszynką . Pozdrawiam...
To mnie cieszy, serdecznie zapraszam. Jeśli będziesz kroić maszynką pomiń tylko dodatek wody:)
UsuńDzięki za szybką odpowiedż w poniedziałek ruszam z makaronem.
OdpowiedzUsuńMakaron zrobiony wyszedł super . Dzięki
OdpowiedzUsuńTo mnie cieszy, pozdrawiam:)
UsuńA dzisiaj zrobiłam pastę lubczykową , mało pracy a na zimę jak znalazł...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam....
Jasne, domowe przetwory są nieocenione:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!